Siemens

Persbericht

201009. 338

Den Haag, dinsdag 7 september 2010

Crisis zet bedrijven aan tot efficiency veiligheidsniveau

Bij grote ondernemingen staan de budgetten door de crisis weliswaar onder druk, maar nergens worden concessies gedaan aan het veiligheidsniveau. Bedrijven proberen hun safety en security zo efficiënt mogelijk te regelen. Het voorkomen van imagoschade, het continueren van de eigen bedrijfsvoering én de invloed op de omzet zijn daarbij de belangrijkste drijfveren. Dat blijkt uit marktonderzoek dat Siemens Building Technologies onlangs deed naar trends en behoeften rond safety en security.

Het Siemens-onderzoek richtte zich op 26 grote ondernemingen in de sectoren Defensie, Havens en Luchthavens, Industrie, Openbaar vervoer, Gezondheidszorg, Overheid, Leisure en Logistiek. Het geeft antwoord op vragen als Wat willen bedrijven en instellingen?, Speelt de crisis ook een rol? en Hoe bevordert security de business?.

Het onderzoek toont enkele opvallende uitkomsten per sector. Zo zijn bij Defensie de budgetten redelijk conjunctuurongevoelig. Het beveiligen van mensen, middelen en informatie staat het meest onder druk. Het imagoschaderisico is groot.
Bij Havens en Luchthavens is de invloed van de crisis merkbaar, maar voor het binnenhalen van opdrachten is het belang van voldoen aan de veiligheidseisen en internationale regelgeving groot. Het voorkomen van terrorisme en incidenten zijn de belangrijkste uitdagingen. Ook in de sector Industrie (chemisch, nucleair en energie) heeft de recessie weliswaar invloed, maar gaan grote investeringen in het productieapparaat gewoon door. Het imago weegt zwaar in deze sector, dus wordt alles gedaan om security-, safety- en milieu-incidenten te voorkomen. De sociale veiligheid heeft topprioriteit binnen de overheid en dus ook bij Openbaar vervoer. Dit legt extra druk op de sector, maar er staan subsidies tegenover. Marktconform opereren is de grootste uitdaging.

In de Gezondheidszorg heeft men meer last van de marktwerking met de druk op kosten dan van de crisis. Patiëntveiligheid in het zorgproces heeft de hoogste prioriteit. Daarnaast is er het belang van security van de openbare ruimte, vooral tegen toenemende agressie. Bij de Overheid verschillen budgetten flink per instelling, dus de gevolgen van de crisis ook. Alles hangt samen met politieke keuzes. Beveiliging en instandhouding zijn uitdagingen, net als de invoering van een rijkspas voor alle ambtenaren. De sector Leisure (vrijetijdsbesteding) krijgt klappen door de crisis, maar veiligheidsinvesteringen blijven overeind. Het waarborgen van publieksvriendelijkheid in een veilige omgeving is de belangrijkste uitdaging.
In de sector Logistiek blijven ondanks forse omzetdalingen securitybudgetten op niveau voor de bedrijfscontinuïteit. Door steeds krappere marges en minder werk geldt simpelweg overleven als grootste uitdaging.

Het volledige Siemens-onderzoek Wat is uw behoefte rondom security? is op te vragen bij: Siemens Building Technologies, Johan de Wit. Tel: +31 (06) 55 766 029
E-mail: johan.de.wit@siemens.com

Een samenvatting van het onderzoek is te lezen in het Siemens huisorgaan Dimensions 2010 / 02,
Internet: http://www.siemens.nl/sbt/magazines/

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com