UMC St Radboud


Dr. Henk Jan Out bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde 07-09-2010

Dr. Henk Jan Out is met ingang van 1 september 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Farmaceutische geneeskunde aan het UMC St Radboud. Het betreft een bijzondere leeropdracht vanwege de Saal van Zwanenbergstichting. De heer Out zal voor een dag in de week werkzaam zijn binnen het Nijmegen Institute for Evidence-Based Practice.

Loopbaan

Henk Jan Out studeerde van 1979 tot 1987 geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij promoveerde in 1991 in Utrecht op onderzoek naar de rol van antifosfolipiden antistoffen bij het ontstaan van miskramen, met name in patienten met systemische lupus erythematosus. Zijn opleiding tot gynaecoloog brak hij af om in 1992 bij Organon te gaan werken aan de klinische ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Hij hield zich uitgebreid bezig met het opzetten, co-ordineren en rapporteren van klinische studies op het gebied van anticonceptie en infertiliteit.

Binnen Organon vervulde hij diverse functies zoals medisch directeur van haar Britse vestiging in Cambridge (UK), internationaal medisch directeur van de contraceptieproducten, en uiteindelijk was hij wereldwijd eindverantwoordelijke voor alle klinische R&D activiteiten. Na de overnames van Organon door Schering-Plough (2007) en MSD (2009), werd hij Vice-President Clinical Research voor de Women's Health & Endocrine franchise in Merck Research Laboratories te Oss.

Farmaceutische geneeskunde

Deze vorm van geneeskunde kan worden gezien als het geheel aan medische activiteiten dat betrekking heeft op de ontdekking, ontwikkeling, evaluatie, registratie, surveillance van bijwerkingen en marketing van geneesmiddelen. Naast zijn huidige baan bij MSD in Oss, zal prof. Out onderwijs geven op het gebied van de farmaceutische geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek doen naar de invloed van de bron van financiering op de kwaliteit van klinisch onderzoek.

Saal van Zwanenbergstichting

Deze stichting bevordert wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de vervaardiging van nieuwe geneesmiddelen, of dat daaraan direct of indirect bijdraagt.