Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden in top 5 van gemeenten met ambitie om lastendruk te verminderen

Man met vuisten op toetsenbord, omringd met papierwerk Uit het onderzoek van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal) blijkt dat Leeuwarden ambitieus is in het verminderen van de regeldruk voor burgers. Actal onderzocht de collegeprogramma's van de 31 grootste gemeenten in Nederland. Leeuwarden staat op een gedeelde vierde plaats.

En dat is niets voor niets. Leeuwarden wil de bureaucratische regel- en controledruk verminderen. Dat houdt in dat de vertrouwen de komende jaren een grote rol gaat spelen bij de gemeentelijke aanpak. De gemeente heeft vertrouwen in burgers, ondernemers en professionals die actief zijn in Leeuwarden.

In veel gevallen is de beste dienstverlening géén dienstverlening. Een voorbeeld hiervan is vergunningverlening, waarbij de aanvrager meer verantwoordelijkheid krijgt en minder gegevens hoeft aan te leveren. Aanvragen worden alleen steekproefsgewijs achteraf gecontroleerd. Deze controle kan ook gericht op bepaalde doelgroepen gebeuren, op basis van risicoprofielen. Dienstverlening op basis van vertrouwen vergt een hoogwaardige vorm van handhaving.

Voorzitter Steven van Eijck van Actal: 'Het is goed om te constateren dat de steden het voortouw nemen in het bestrijden van bureaucratie'.