Kustwachtcentrum Den Helder


---
Deelname Nederlandse Kustwacht en Koninklijke Marechaussee aan operatie Poseidon in Griekenland

De Koninklijke Marechaussee neemt van 1 september tot en met 20 oktober deel aan een groot aantal grenscontroles bij de Griekse eilanden. De controles, onder de naam "Poseidon", vinden plaats in het kader van Frontex, een Europees samenwerkingsverband tussen de 25 Schengenlanden, waarin een gezamenlijke bijdrage wordt geleverd aan de bewaking van de buitengrenzen.

De Marechaussee levert ondermeer een Rigid-hulled inflatable boat (RHIB) ten behoeve van de grensbewaking bij het Griekse eiland Samos. Daarnaast wordt, samen met de Zeehavenpolitie van het politiekorps Rotterdam Rijnmond, expertise geleverd voor de controle van documenten en het interviewen van illegale vreemdelingen.

Van 1 tot en met 15 september neemt een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht deel aan de controles. Aan boord zullen luchtwaarnemers van de Marechaussee en Rijkswaterstaat Noordzee meegaan, om vanaf het eiland Kos het grensgebied te observeren en bijzonderheden aan de Griekse Kustwacht door te geven. Een officier van de Nederlandse Kustwacht is als Liaison gestationeerd op het International Coordination Centre wat is gevestigd bij de Griekse Kustwacht in Piraeus.
Ondertussen zijn de eerste operationele vluchten uitgevoerd. Zowel overdag als 's nachts worden door het vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht de scheepsbewegingen op zee geobserveerd.

Zeiljacht in brand op de Noordzee, 3 september 2010