D66

maandag 6 september 2010

Pechtold: "Meer en gerichter investeren in onderwijs en onderzoek"

D66-leider Alexander Pechtold wil dat Nederland meer en vooral gerichter investeert in onderwijs en onderzoek om de Nederlandse kenniseconomie weer terug in de internationale top te brengen. Pechtold pleit daartoe voor de instelling van een Nationale Innovatieraad - zoals eerder ook Robbert Dijkgraaf opperde - die de verschillende geldstromen bijeenbrengt en bepaalt in welk project geïnvesteerd wordt. Pechtold doet zijn oproep vanmiddag bij de opening van het Academisch jaar in Wageningen.

Versnipperd

In Nederland zijn maar liefst negen ministeries betrokken bij de verdeling van innovatiegelden over onder meer 120 instellingen en meer dan 40 projecten. Pechtold: "Het geld voor onderzoek en innovaties wordt veel te versnipperd besteed. Of een project wel of geen geld krijgt, hangt af van hoe het project is, niet welk instituut het onderzoek uitvoert."

Bedrijfsleven

Daarnaast wil Pechtold dat meer geld geïnvesteerd wordt in onderwijs en onderzoek. "Hoe verdeeld het politieke landschap nu ook is, over het belang van kennis en onderwijs voor de toekomst van Nederland zal iedereen het toch eens zijn, zowel progressief als conservatief." Niet alleen de overheid moet structureel meer geld uittrekken voor onderwijs en onderzoek, Pechtold roept ook het bedrijfsleven daartoe op. "In de Europese Unie wordt 49 procent van alle onderzoekers door het bedrijfsleven betaald, in de Verenigde Staten bijna 80 procent."

Lees hier de volledige speech van Alexander Pechtold bij de opening van het Academisch Jaar in Wageningen.
Zie het origineel