RSM en Wetsus lanceren uniek Executive MBA Programma Waterspecialisatie 07/09/2010 16:24

PR Newswire

ROTTERDAM en LEEUWARDEN, Nederland, September 7, 2010 /PRNewswire/ -- Met ingang van januari 2011 slaan Rotterdam School of Management, Erasmus University en Wetsus, Centre of Excellence voor duurzame watertechnologie, de handen ineen om een nieuwe Waterspecialisatie te lanceren als onderdeel van het hoog geklasseerde Executive MBA programma van RSM. De
overeenstemmingsverklaring werd vandaag getekend. RSM is de eerste Business School in het hoogste echelon die een dergelijk programma aanbiedt.

Met dit programma gaan RSM en Wetsus een hogere managementopleiding aanbieden aan bedrijven in de watersector. Dit programma is gericht op internationaal georiënteerde en getalenteerde professionals die hun activiteiten in de wereldwijde watersector willen ontwikkelen. De nadruk ligt sterk op ontwikkeling van leiderschap in een internationale omgeving. In het EMBA Waterspecialisatie Programma wordt ernaar gestreefd de problematiek met betrekking tot de kwaliteit, distributie en beschikbaarheid van water nader te overwegen. Het doel is het bieden van inzichten in geavanceerde aspecten met betrekking tot technologie en management voor goede operationele resultaten in de sector.

De studenten nemen deel aan de eerste twee perioden van het Executive MBA Programma van RSM. De derde periode van de Advanced Courses, met een specialisatie in de watersector, is modulair opgebouwd en wordt gehouden bij Wetsus in Leeuwarden. Daarnaast vinden twee internationale modules van elk een week plaats in elk studiejaar van het programma. Deze zullen worden gehouden op plaatsen waarvan bekend is dat er grote uitdagingen met betrekking tot waterbeheer zijn. Het In-Company project, dat begeleid wordt door een faculteitslid van RSM, gaat ook over specifieke onderwerpen voor watersector.

"Alle indicatoren geven aan dat er binnen nu en 30 jaar een groeiend, ernstig, wereldwijd watertekort zal ontstaan. Daarom moeten we ons richten op dit brede en complexe onderwerp, en een bijdrage aan een oplossing leveren door het vormen van de nodige management- en leiderschapsvaardigheden aan mensen die in waterbeheer werkzaam zijn. Wij verwachten dat EMBA-deelnemers in deze specialisatie afkomstig zullen zijn van functionele gebieden, zoals HR, operations, strategie en innovatie, en van een breed spectrum aan organisaties die zich bezighouden met watermanagement. Als een Europese managementschool in de top, die gevestigd is in Nederland - een land dat al 500 jaar ervaring heeft met waterbeheer - is RSM uitstekend in staat om dit gespecialiseerde en zeer relevante programma te verzorgen."

Prof.dr. George Yip, de decaan van RSM

"Als we met succes watertechnologie willen ontwikkelen en implementeren voor het aanpakken van de grootste wateruitdagingen ter wereld, zijn er getalenteerde, uitmuntende en goed opgeleide mensen nodig om een verschil te maken. Naast bedrijfsprincipes en vaardigheden in leiderschap en management, krijgen de EMBA-deelnemers multidisciplinair inzicht in de complexe problematiek rond wereldwijd waterbeheer."

Prof.dr.ir. Cees Buisman, mede-oprichter en bestuurslid van Wetsus

Oprichtingspartner Norit:

"De groeiende vraag naar schoon en betaalbaar water wordt wereldwijd aangedreven door factoren als gezondheid en veiligheid, watertekorten, de nexus water-energie, en de vraag naar gesloten watercircuits, waaronder hergebruik van water. Daarvoor zijn geïntegreerde oplossingen nodig. Deze oplossingen moeten voldoen aan plaatselijke vereisten en geschikt zijn voor plaatselijke omstandigheden. Tegelijkertijd moet geavanceerde technologie op de meest efficiënte wijze worden ingezet. Voor ontwikkelende landen en ook veel sectoren is water hun bestaansgrond geworden en dit heeft daarom de hoogste prioriteit. Deze focus is nodig. Niet alleen om onmiddellijke toegang te bieden tot veilig en betrouwbaar drinkwater voor meer dan twee miljard mensen wereldwijd, maar ook om het management aan te moedigen intelligente investeringsbeslissingen te nemen. Dat geldt in het bijzonder voor locaties waar de beschikbaarheid van water in gevaar is. In het kader van de groeiende complexiteit van de aanvoerketen van water is het wenselijk dat de slimste mensen ter wereld in deze industrie worden aangetrokken. Het initiatief van Wetsus, RSM en de oprichtende sponsors wordt gedreven door de wens om experts te motiveren zich voor te bereiden op de waterbehoefte in de toekomst, die alleen maar groter en belangrijker zal worden."

Menno M. Holterman, Chief Growth Officer en lid van de raad van bestuur van Norit

Oprichtingspartner Evides:

"De tijden zijn behoorlijk veranderd voor drinkwaterbedrijven. Technische problemen met een langer perspectief vormden decennia lang de rode draad in bestuursvergaderingen. Aan de hand van enkele ontwikkelingen moesten waterbedrijven hun zakelijke uitgangspunten aanpassen om te reageren op veranderingen op de korte en middellange termijn door marktontwikkelingen, beleidsvorming en benchmarks. Door deze oorzaken vindt er een verschuiving plaats in personele kwalificaties. Daarom is het geen verrassing dat Evides, een all-in waterbedrijf dat zich met name richt op de voorziening van drinkwater aan huishoudens en complete commerciële industriële watervoorziening, initiatieven ondersteunt die gericht zijn op het ontwikkelen van menselijk kapitaal. Daarmee kunnen uitdagingen aangegaan worden waarmee ze geconfronteerd worden - van leerpakketten voor lagere scholen tot aan studieprogramma's voor hogescholen en universiteiten. Het Water-MBA van RSM en Wetsus vult een gat op managementniveau, als aanvulling op de puur technische en technologische opleidingen. Evides hoopt dat dit initiatief van Wetsus en RSM zeer succesvol is, en rekent op een vruchtbare samenwerking."

Drs. M.G. Flick, General Manager, Evides N.V.

Overige oprichtingspartners: Aquatech, EWP, Grontmij, Paques, Philips en Vitens.

Rotterdam School of Management, Erasmus University wordt consequent gerekend tot de top 10 business schools in Europa. Het bedrijf is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, waar de Nederlandse kernwaarden openheid, flexibiliteit en het accepteren van diversiteit bedrijven uit de hele wereld hebben aangetrokken. De nadruk ligt op doorbraken in onderzoek en praktijken die relevant zijn voor bedrijven; primair gaat de aandacht uit naar het ontwikkelen van leiders die hun vernieuwende ideeën kunnen omzetten in een duurzame toekomst. Onze portfolio bestaat uit een breed gamma van programma's voor Bachelor, Master, Doctoraal en MBA programma's en opleidingen voor executives. http://www.rsm.nl

Wetsus, Centre of Excellence voor duurzame watertechnologie, schept samenwerkingskansen tussen bedrijven, onderzoeksinstituten en talent. Dit inspirerende en multi-disciplinaire samenwerkingsverband moedigt de ontwikkeling aan van rendabele en duurzame technologie voor waterverwerking, en innovaties die aanmerkelijk bijdragen aan de oplossing van wereldwijde waterproblematiek. Wetsus werkt samen met 15 universiteiten en wordt gefinancierd door 95 bedrijven en enkele overheidsinstellingen. http://www.wetsus.nl

Voor nadere informatie over Rotterdam School of Management, Erasmus University of over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marianne Schouten, Media & Public Relations Manager voor Rotterdam School of Management, Erasmus University, op +31-10-408-2877 of per e-mail op mschouten@rsm.nl. Voor Wetsus kunt u contact opnemen met Hester Henstra, Communication & PR Manager, op +31-58-284-3000, of per email op hester.henstra@wetsus.nl.






-