IVN Nederland


Tineke Huizinga ontvangt het duurzame koffertje

In de Duurzame Dinsdagkoffer, die demissionair minister Tineke Huizinga vandaag namens het kabinet in ontvangst heeft genomen, zitten veel praktische ideeën, die iedereen in het dagelijks leven kan toepassen. Veel initiatieven zijn gericht op het delen van kennis, ervaringen, producten, diensten, locaties en grond- en reststoffen.

Internet maakt het mogelijk gelijke belangen bij elkaar te brengen en bijvoorbeeld gezamenlijk in te kopen, of activiteiten te ontplooien, waardoor middelen doelmatiger, en dus duurzamer ingezet worden. Ongeveer een kwart van de dit jaar 416 ingediende voorstellen gaat over energie. Een relatief groot deel van de initiatieven heeft betrekking op duurzame technische innovaties van productieprocessen en de groep sociale ondernemingen neemt toe.

Dit blijkt uit de analyse, waarover op de 12de Duurzame Dinsdag is gedebatteerd met Tweede Kamerleden, initiatiefnemers, ondernemingen en maatschappelijke organisaties. De organisatie van Duurzame Dinsdag gaat met vijf verschillende ministeries bespreken welke bijdrage zij kunnen leveren aan het omzetten van de signalen uit de samenleving in beleid.

Juryvoorzitter mevrouw Monique de Vries heeft de Duurzame Dinsdagprijzen uitgereikt aan de indieners van vijf kansrijke, duurzame en vernieuwende ideeën.


1e prijs euro 5.000 Prenovatieconcept Modu-teq voor jaren 60 en 70 flats van Harrie Evers en Peter Kok

Renoveren met een pre, zonder te slopen, zorgt voor beter wooncomfort en besparing van energie. Balkons en galerijen worden vervangen door woon- of balkonmodules aan bestaande betonconstructies. Aan de galerijzijde komen extra entreemogelijkheden. De jury ziet de voordelen van afval-, kosten- en tijdbesparend renoveren, met weinig overlast voor bewoners en omwonenden. Bovendien kan het initiatief dienen als impuls voor de bouwsector.


2e prijs euro 3.000 - African Bicycle Design Contest van Luuk Eickmans en Marieke de Wild

Met de ontwikkeling van een goedkope, gemakkelijk te repareren fiets, die in Kenia gemaakt en gerepareerd kan worden, op een zodanige manier dat Nederlanders betrokken worden bij duurzame mobiliteit, willen initiatiefnemers het gebruik van de fiets in Afrika bevorderen en de uitstoot van fijn stof, NOx en CO2 verminderen. De jury concludeert o.a. dat het eindresultaat bijdraagt aan duurzame mobiliteit in ontwikkelingslanden en aan het sociale aspect van duurzaamheid.


3e prijs euro 2.000 - Cargohopper van Jacques van der Linden

Een elektrisch voertuig, dat voorzien is van zonnepanelen, kan circa 7 maanden per jaar rijden zonder gebruik te maken van het stopcontact. Het schone voertuig is speciaal aangepast voor moeilijk toegankelijke, historische binnensteden. Dit verbetert de bereikbaarheid, doorstroming, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit en vermindert de geluidsoverlast. Deze voertuigen rijden al in Utrecht en de jury vraagt zich af welke steden zullen volgen.

Rabo Jongerenprijs euro 1.000 Sustainable Innovation Excubator van Daan Grooten en Wouter Kersten

Het initiatief heeft tot doel innovatieve, duurzame ideeën van bedrijven, waar onvoldoende capaciteit en middelen voor beschikbaar zijn, om te zetten in innovatieonderzoeken en projecten, uitgevoerd door hoogopgeleide jonge starters op de arbeidsmarkt. De jury vindt dit een daadwerkelijk vernieuwende aanpak van de werkloosheid onder hoogopgeleide starters.

Syntens MKB prijs (midden- en kleinbedrijf) voor een ontmoetingsdag tussen prijswinnaar en mogelijk geïnteresseerde partijen - Eco kauwgom (ECO-UW-GOM) van R.W. Engelse

De productie van een volledig biologisch afbreekbare kauwgom, vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen en verpakt in afbreekbare kunststoffen, belast ons milieu minder. De jury vindt het interessant dat een bestaand product zo verbeterd wordt, dat het resultaat niet zo vervuilend is. Ervan uitgaande dat smaak en eigenschappen vergelijkbaar zijn, heeft dit product enorme afzetmogelijkheden, aldus de jury.

Uitreiking Duurzame Lintjes

Demissionair minister Tineke Huizinga onderscheidde navolgende personen met een Duurzaam Lintje:

* De heer Arnold Abbema, die zich als vrijwilliger al jaren inzet voor een duurzame samenleving. Hij is oprichter en/of initiator van organisaties die zich o.a. bezighouden met adviezen over afval in ontwikkelingslanden, het gebruik van duurzame energie, de uitbreiding van rietkragen in de plassen van Reeuwijk en van de wereld- en de kringloopwinkel daar. Daarnaast is de heer Abbema nauw betrokken bij landelijke organisaties als Max Havelaar, Oikocredit en Milieudefensie.

* De heer Maurits Groen, heeft een indrukwekkende staat van dienst met zijn inzet op (inter)nationaal niveau voor het milieu en het klimaat de afgelopen 30 jaar. Hij is (mede)auteur van tal van boeken en haalde tot twee maal toe Al Gore naar Nederland. Hij wist de klimaatconferentie van Kopenhagen in Nederland extra onder de aandacht te brengen. Het WK voetbal in Zuid-Afrika wist hij klimaat neutraal te maken met LED verlichting.

* De heer Siem Haffmans, die al jaren duurzame producten op innovatieve wijze tot een commercieel succes maakt. Zo heeft hij voor een vrachtwagenfabrikant alle zijdeurpanelen vervangen door natuurlijke vezels. Hij heeft bij een grootwinkelbedrijf plastic zakjes van gerecycled materiaal geïntroduceerd, evenals een hergebruiksysteem van tasjes bij diverse supermarktketens. Met zijn tassenlijn uit afvaltasjes die opnieuw omgesmolten worden, houdt hij 250 allerarmsten in India in leven en hij bespaart bovendien afval.

* Mevrouw Nancy Kamp-Roelands maakt zich al ruim twintig jaar sterk voor duurzaamheid en transparantie over niet-financiële prestaties in het accountantsberoep. Zij is de kartrekker geweest om niet-financiële informatie (zoals milieu/sociale informatie) ook in te bedden in de accountantsmethoden en zij heeft samen met anderen de richtlijnen geschreven, die nu de wereldwijde basis vormen voor verslaggeving over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de accountantsbranche.

* Mevrouw Anne Walraven heeft met haar 24 jaar al een grote bijdrage geleverd aan de strijd tegen klimaatverandering: binnen de Verenigde Naties, het bedrijfsleven, de wetenschap, het studentenleven en maatschappelijke organisaties. Zij is bedenkster en oprichtster van het programma bigmamma taking care, een internationaal, interactief en innovatief online platform voor en door jongeren, die bezig zijn met duurzaamheid, klimaat en milieu.
* De heer Herman Wijffels , de groene econoom, is landelijk toonaangevend geweest om duurzaamheid een plaats te geven in het Nederlands bedrijfsleven, aldus de jury. Als voorzitter van de Sociaal Economische Raad en daarna van de Wereldbank heeft hij de economische en sociale componenten van duurzaamheid ingebracht. Tijdens zijn voorzitterschap van Natuurmonumenten heeft de groene component van duurzaamheid geholpen bij het ontwikkelen van een bredere visie. Bij de vorming van het vierde kabinet Balkenende heeft hij bijgedragen aan een regeringsverklaring, waarin duurzaamheid de kern vormde. Omdat de heer Wijffels op 7 september 2010 verhinderd is, heeft demissionair minister Tineke Huizinga hem de versierselen op 6 september opgespeld.