Belgische Federale Overheid



Cel vermiste personen blaast vijftien kaarsjes uit

Datum: 06 september 2010

De Cel vermiste personen van de federale politie bestaat vijftien jaar. In totaal werden er tijdens deze periode meer dan 16 000 dossiers van onrustwekkende verdwijningen opgesteld. 95 % van deze zaken werden ook weer afgesloten, 777 dossiers staan nog open.

De Cel vermiste personen werd opgericht naar aanleiding van de verdwijning van Julie Lejeune en Melissa Russo op 24 juni 1995 en de verdwijning van An Marchal en Eefje Lambrecks op 22 augustus 1995. De bedoeling van deze cel was om onrustwekkende verdwijningen op een snelle en doeltreffende manier te kunnen aanpakken.

De drie basisopdrachten van de cel zijn:

* de coördinatie van alle opsporingsinspanningen, zowel op politieel als niet-politieel vlak

* het verlenen van steun aan de onderzoekende politiediensten
* het verwerven en ter beschikking stellen van expertise over het fenomeen en de aanpak ervan

Als steundienst werkt de cel zeer nauw samen met de meest uiteenlopende partners: de lokale politie, de Dienst hondensteun, de Dienst luchtsteun en het Technisch SteunTeam (TST) van de Scheepvaartpolitie. Ze werkt ook samen met externe partners zoals de civiele bescherming en Child Focus. De Cel vermiste personen maakt anno 2010 deel uit van de Dienst agressie van de Directie van de bestrijding van de criminaliteit tegen personen, en dit binnen de Algemene directie van de gerechtelijke politie (DGJ/DJP) van de federale politie.

Sinds het oprichten van deze dienst werden er in totaal 16 510 dossiers opgesteld. Dat komt neer op zo'n 93 dossiers per maand of drie dossiers per dag. 15 733 dossiers werden afgesloten. Met andere woorden: 13 890 personen zijn levend teruggevonden, 1843 mensen waren overleden (waarvan 65 % zelfdodingen).

Meer informatie vindt u op de website van de federale politie.