Belgische Federale Overheid



Magritte Museum: al meer dan 550 000 bezoekers

Datum: 07 september 2010

Op 2 juni 2009 opende het 'Musée Magritte Museum' zijn deuren voor het publiek. Vijftien maanden na de opening bewonderden al meer dan 550 000 bezoekers de grootste Magritte-collectie ter wereld en kent het museum internationaal succes.

MoMA leent 'De bedreigde moordenaar' uit

Om het succes nog te versterken toont het Magritte Museum regelmatig ook werken in bruikleen. Zo kunt u vanaf 6 september 'De bedreigde moordenaar' bezichtigen, een werk dat uitgeleend wordt door het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Dit werk zal gedurende ongeveer vier maanden zijn tegenhanger 'De geheimzinnige speler'- die de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in 1995 kochten - komen vervoegen. Beide werken uit 1927 behoren zowel door het onderwerp als door het ongewone formaat tot de belangrijkste werken van Magritte.

In 2010 verwelkomt het Musée Magritte Museum ook de volgende werken:
* 'De luisterkamer' (1952) en 'De verrekijker' (1963), te bezichtigen sinds 11 januari 2010 voor een periode van één jaar dankzij de Menil Foundation in Houston (USA).

* 'L'Explication' (1952) en 'La Salle d'Armes' (1926). Beide werken zijn in particulier bezit en zijn in bruikleen gedurende een periode van ongeveer één jaar sinds eind augustus.

Deze langetermijnbruikleen benadrukt het levendige karakter van het museum dat, door de roulatie van schilderijen, steeds weer nieuwe facetten van het leven, de denkwijze en het oeuvre van René Magritte onthult.

Het Magritte Museum bezoeken

Om de succesvolle toeloop van bezoekers te regelen heeft het museum een reserveringssysteem ontwikkeld. Om lange wachttijden te voorkomen kunnen bezoekers online tickets reserveren.

Meer informatie vindt u op www.musee-magritte-museum.be.

René Magritte, L'Assassin menacé / De bedreigde moordenaar / The Menaced Assassin (1927)
Huile sur toile, Olieverf op doek, Oil on canvas, 150,4 x 195,2 cm The Museum of Modern Art, New York. Kay Sage Tanguy Fund, 1966 © Charly Herscovici, avec son aimable autorisation / met zijn vriendelijke toestemming / with his kind authorization - c/oSABAM-ADAGP, 2010