Rijksoverheid


Geen eigen bijdragen paramedische zorg, wel eigen bijdragen GGZ-zorg

Nieuwsbericht | 07-09-2010

De Tweede Kamer had er bij minister Klink van VWS op aangedrongen om af te zien van de introductie van eigen bijdragen bij paramedische zorg en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg.

De kamer stelde een alternatieve dekking voor: herberekening van het geneesmiddelenvergoedingensysteem. De minister neemt dit voorstel niet over vanwege de lage opbrengst die daarmee gemoeid is. Wel heeft de minister zorgverzekeraars bereid gevonden om extra inspanningen te doen op de inkoop van geneesmiddelen en de uitgaven aan geneesmiddelen zo verder te verlagen. De opbrengst daarvan, EUR 30 miljoen, is echter niet voldoende om volledig af te zien van de eigen bijdragen paramedische zorg en de tweedelijns GGZ-zorg omdat daar een bedrag van in totaal EUR 140 miljoen mee gemoeid is. Daarom gaat de eerder voorgestelde uitbreiding van de eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg toch door.

Tot nu toe gold al wel een eigen bijdrage voor de zogenaamde psychologische zorg eerste lijn, maar nog niet voor de duurdere tweede lijn. Hiervoor wordt in 2011 en eigen bijdrage van EUR 175 per behandeling (van maximaal een jaar) ingevoerd. Voor goedkopere behandelingen (tot honderd minuten) geldt een lagere eigen bijdrage van EUR 80. De prikkel om te snel naar de tweede lijn door te verwijzen, omdat daar nu geen eigen bijdrage geldt, wordt zo weggenomen en bespaart EUR 110 miljoen.

De eigen bijdragen voor de tweede lijns GGZ-zorg zullen worden ingevoerd per 1 januari 2011.