Waterschap Groot Salland

Veel bekijks bij proefsluiting Balgstuw

Laatste wijziging: 7 september 2010

De jaarlijkse proefsluiting van de opblaasbare stormvloedkering de Balgstuw bij Ramspol heeft vandaag veel publiek getrokken. Het Waterschap Groot Salland opende de deuren om burgers de sluiting van dichtbij te laten meemaken. In totaal verwelkomde het waterschap zo'n 300 personen, waaronder ook veel basisschoolleerlingen die er een uitje van maakten met de klas.

In het bedieningsgebouw werd een informatiefilm getoond over de bouw, de werking en de noodzaak van de Balgstuw en waren waterschapsmedewerkers aanwezig voor het geven van tekst en uitleg. Niet alleen vanuit de regio, maar ook van elders, bijvoorbeeld uit Twente, kwam geĂŻnteresseerd publiek op de proefsluiting af.

De proefsluiting vind ieder jaar plaats en is nodig voor een goede werking van de waterkering tijdens het stormseizoen dat medio oktober start. Mochten er tijdens de sluiting defecten boven water komen, dan heeft Groot Salland nog voldoende tijd om maatregelen te treffen en de problemen op te lossen. Op die manier gaat de Balgstuw in goede conditie het stormseizoen in beschermt het tijdens zware noordwesterstormen West-Overijssel tegen opstuwend water vanuit het IJsselmeer en Ketelmeer.
Hoe essentieel sterke en betrouwbare waterkeringen zijn, blijkt de afgelopen weken wel uit de beelden van de overstromingen in Midden- en Oost-Europa en Pakistan.

Klik hier voor een animatie over de werking van de Balgstuw.
Zie het origineel

Meer informatie over de Balgstuw is te vinden op www.wgs.nl/balgstuw

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl