Provincie Overijssel

Provincie stimuleert samenwerking en kwaliteitsverbetering ...

7 september 2010

De provincie Overijssel stimuleert de toeristische bedrijven in de provincie tot samenwerking en investeringen in verbetering van de kwaliteit van de bedrijven. Hiervoor heeft de provincie de subsidieregeling KITO (KwaliteitsImpuls Toerisme Overijssel). In totaal heeft de provincie nu 115 bedrijven voorzien van een subsidie.

De KITO- regeling is in november 2009 verschenen. Direct na de opening was de belangstelling voor de regeling vanuit het bedrijfsleven zeer groot. Zo groot zelfs dat binnen 2 weken het aantal aanvragen al ruimschoots het beschikbare budget van EUR 5 miljoen overschreden hadden. Gezien deze belangstelling hebben Provinciale Staten in juli nog eens EUR 7 miljoen beschikbaar gesteld.

Hierdoor kunnen 115 aanvragen worden gehonoreerd, welke goed zijn voor een totale investering in de toeristische sector van ruim EUR 60 miljoen.

De aanvragen voor een KITO-subsidie zijn vooral afkomstig van campings (36%) en bungalowbedrijven (15%). 85% van de aanvragen betreffen kleine bedrijven met 0 - 5 arbeidskrachten. Regionaal komen de meeste aanvragen uit Twente (43%) gevolgd door Vechtdal Overijssel (18%). De meeste investeringen gaan zitten in kwaliteitsverbetering van de bedrijven waarbij het vooral gaat om verbetering van de centrumvoorzieningen (38%) en sanitair (17%). Opvallend daarbij was de grote belangstelling voor investeringen in duurzame energie (20%). Veel bedrijven (12%) gaan investeringen doen om samen te werken met andere toeristische bedrijven of met natuur- of cultuurpartners.

De ondernemers verwachten na uitvoering van de projecten gezamenlijk ca. 120 extra arbeidsplaatsen te hebben.