Gemeente Kampen

Gemeente Kampen start project `Energiezuiniger wonen'

07-09-2010

Duurzaamheidsubsidie beschikbaar voor elke woning die voor 1996 is gebouwd

Vanaf 1 september 2010 is het voor iedere inwoner van de gemeente Kampen die een eigen woning bezit die voor 1996 is gebouwd, mogelijk om subsidie bij de gemeente aan te vragen, wanneer men door middel van een verbouwing, energiebesparende maatregelen treft aan het huis. De actie loopt tot eind 2012.
Pieter Treep, wethouder van onder andere duurzaamheid en energie, is enthousiast over de regeling: "We bieden de mensen een eenmalige kans om door een onafhankelijke professionele energieadviseur in beeld te laten brengen welke maatregelen voor hun woning rendabel zijn. Niet alleen weet men naderhand wat er aan verbeteringen mogelijk is, maar - belangrijker - ook wat het oplevert".

In principe geldt dat wie het eerst komt, die het eerst maalt. Ongeveer 8000 woningen in de gemeente Kampen zijn gebouwd voor 1996. Wat betreft het budget (400.000 euro voor de subsidies en 400.000 euro voor de duurzaamheidlening) is de verwachting dat iedereen die zich dit jaar meldt, ook geholpen kan worden met een aantrekkelijk aanbod.

Duurzaamheidlening
De gemeente stelt zelf (behalve voor zaken die al via een landelijke regeling gesubsidieerd zijn) een subsidie ter beschikking van 20% van de investering. Bovendien is via de gemeente een duurzaamheidlening beschikbaar, waarbij tegen een rente (die ongeveer 3% onder de marktrente ligt) geld geleend kan worden voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen.

Service
De service van de adviseur gaat, afhankelijk van de wensen van de bewoner, verder dan alleen advies. Om de drempel voor bewoners zo laag mogelijk te houden, neemt de energieadviseur desgewenst de mensen alle zorgen uit handen: de subsidieaanvragen (bij rijk en gemeente) worden door hen geregeld en ze vragen eventueel ook offertes op en beoordelen deze. Verder levert de adviseur een verslag van de inventarisatie van de woning en wordt een beschrijving gegeven welke maatregelen per situatie rendabel zijn. Wat zijn globaal de kosten daarvan? Wat leveren de maatregelen naar verwachting op aan besparingen en welke subsidies staan er tegenover?

Voor dit werk en het rapport betaalt de woningeigenaar een eigen bijdrage van 200 euro. De overige kosten zijn voor rekening van de gemeente. Bij dat bedrag zit het energielabel voor de woning in. Het verslag omschrijft duidelijk welke maatregelen nodig zijn om de woning met twee labelsprongen te verbeteren.

Het adviesbureau DWA Installatie- en energieadvies is door de gemeente ingehuurd om geïnteresseerden van advies te voorzien. Als een geïnteresseerde door een andere energieadviseur advies wil laten uitvoeren, kan dat, mits dit dan wel om een erkende adviseur gaat. De kosten van dit advies zijn dan wel geheel voor eigen rekening.

De voorlichtingscampagne richting de inwoners start halverwege september.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |