Gemeente Hoorn

Groot onderhoud op begraafplaats Berkhouterweg

In oktober wil de gemeente Hoorn van start gaan met groot onderhoud op de begraafplaats aan de Berkhouterweg. Een en ander is nog afhankelijk van de verlening van vergunningen en een succesvolle aanbesteding. De werkzaamheden bestaan uit het verplaatsen van de entree, verbetering van de voetpaden, opknappen van het groen en het verlagen van de grondwaterstand. De operatie zal eind mei 2011 achter de rug zijn. Verplaatsing entree De entree van de begraafplaats wordt in drie etappes verplaatst in de richting van de spoorwegovergang. Op dit moment hebben bezoekers die de begraafplaats verlaten slecht zicht op verkeer dat vanaf de turborotonde de Berkhouterweg oprijdt. Het opheffen van deze onveilige situatie gebeurt in drie stappen: * oktober/november 2010: aanvoer van zand naar de plek van de nieuwe ontsluiting om de grond voor te belasten; * januari/februari 2011: inrichting en openstelling van de nieuwe entree; * april/mei 2011: verwijdering van de oude entree.

Onderhoud voetpaden Door ouderdom en het omhoog komen van boomwortels verkeren de voetpaden op de begraafplaats in slechte staat. In maart 2011 wordt het asfalt van de voetpaden vervangen.

Opknappen groen De groene strook aan de noordzijde van de begraafplaats (langs de Provincialeweg) krijgt een compleet nieuwe, gevarieerde inrichting met bomen en heesters. Er zijn meerdere redenen om deze werkzaamheden uit te voeren: * veiligheid: diverse bomen staan op het punt om te vallen. * gemakkelijker onderhoud van de waterlopen: door de aanleg van een schouwstrook aan de rand van de begraafplaats is het straks eenvoudiger om de watergangen te onderhouden. Nu gebeurt dit vanaf de berm langs de drukke Provincialeweg. * verbetering van het beeld: er komt een fraaie groene buffer tussen de begraafplaats en de Provincialeweg, die in de winter groen blijft. Dat is niet alleen zichtbaar op de begraafplaats, maar ook vanaf de Provincialeweg.

Het is de bedoeling dat deze werkzaamheden in de periode van december 2010 t/m april 2011 ten uitvoer komen. Binnenkort wordt de vergunning gepubliceerd voor de kap van het huidige 0,6 hectare grote bosplantsoen.

Aanpak grondwateroverlast Onderzoek en ervaring heeft aangetoond dat op een deel van de begraafplaats sprake is van grondwateroverlast. Dit probleem wordt tussen oktober en december 2010 opgelost door het aanbrengen van drainage.