Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

ComMotie te gast bij Nederlands Theater Festival

De keuze van de kijker: noodzaak of noodgreep?
debat 7 september Stadsschouwburg Amsterdam - aanvang 16 uur

Tijdens het Nederlands Theater Festival 2010 slaan Fonds Podiumkunsten, Muziek Centrum Nederland en Theater Instituut Nederland de handen ineen voor een nieuwe aflevering van ComMotie - kosmopolitische podiumkunsten in debat. Gespreksonderwerp dinsdagmiddag 7 september in de Stadsschouwburg Amsterdam: het fenomeen van de meebeslissende bezoeker in de zoektocht naar een gemixt publiek.

De keuze van de kijker: noodzaak of noodgreep?
Toen Adelheid Roosen aantrad als juryvoorzitter van het Nederlands Theater Festival, gaf ze ook de kijker een stem. Ze stelde een wijkjury samen: elf vrouwen uit Amsterdam van allerlei komaf - geen theaterprofessionals en ook geen geroutineerde bezoekers. De wijkjury besprak 25 voorstellingen, maakte een eigen topvijf, en koos uiteindelijk Branden van het RO Theater voor de TF-selectie.
Wat levert zo'n aanpak op? Is doe-het-zelf programmeren de sleutel tot het publiek van de toekomst en heeft het professionele smaakmonopolie zijn langste tijd gehad? Kijken mensen voor wie de gang naar het theater niet vanzelfsprekend is, wezenlijk anders dan een professional en kan een programmeur zich daar iets van aantrekken? Is democratisering van het artistieke oordeel met community platform, internetredacties en crowdfunding een modegril, alweer achterhaald, of het begin van een geheel nieuw cultureel engagement?
Een pittig gesprek, met denkers en doeners.

Sprekers en gespreksleider
Keynote speaker: Baba Israel (Contact Theatre UK)
Met o.a.: Rabiaâ Benlahbib (Kosmopolis Den Haag) en Joost Heijthuijsen (Incubate Festival). Gespreksleider is Jörgen Tjon A Fong, acteur, schrijver & theatermaker, regisseur en oprichter van Urban Myth

dinsdag 7 september 16.00 uur - zaal open 15.30 uur
Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijke Foyer
Leidseplein 26, Amsterdam

De toegang tot dit debat is gratis; aanmelden via debat@commotie.nu.

Actuele informatie over ComMotie: www.commotie.nu
Programma-informatie Nederlands Theater Festival: www.tf.nl

Waarom ComMotie?
ComMotie, een initiatief van Fonds Podiumkunsten, TIN en MCN, wil het debat over diversiteit in de podiumkunsten ontdoen van de enge kaders waarin het zichzelf heeft verstrikt. ComMotie kijkt naar de Nederlandse kunstpraktijk vanuit de context van mondiale ontwikkelingen, globalisering en toenemende mobiliteit van kunstenaars. ComMotie wil een toegankelijk debat stimuleren, zonder politieke lading, waarin muziek, dans en theater centraal staan.



Ingezonden persbericht