Ingezonden persbericht


UITGELICHT SEPTEMBER 2010

Consument en biodiversiteit

Dinsdag 7 september
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis

Reserveren

In de komende jaren staan we voor een grote uitdaging. Hoe kunnen we aan de groeiende vraag naar voedsel voor de wereldbevolking en aan hernieuwbare grondstoffen voor de industrie voldoen? Door onduurzaam gebruik worden ecosystemen aangetast waardoor de diensten die ze ons leveren verminderen en de voedselproductie juist wordt belemmerd. Tegelijkertijd groeit de wereldbevolking van 6 naar 9 miljard mensen die meer en luxer gaan eten.

De Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen ziet in het veranderen van het consumptiepatroon één van de oplossingen om de druk op biodiversiteit te verminderen. Maar wat is hierbij de rol van de consument? En krijgt de consument de kans het tij keren? Wat is daarvoor nodig? Van wie?

Na een korte introductie door een marktonderzoeker van het GFK met de meest recente cijfers over duurzame consumptie zullen deze en andere lastige vragen centraal staan in het debat Consument en biodiversiteit.

Het debat start met een kort interview met Nico Roozen (directeur Solidaridad, Taskforce lid) over zijn praktijk-ervaringen met producenten en consumenten, en over mogelijkheden voor verandering. Daarna volgt een vraaggesprek over de visie van een retailer op de rol van marktspelers. Hoe kunnen zij de markt verduurzamen door eisen aan producenten en leveranciers te stellen, waardoor het de consument 'makkelijk gemaakt wordt'? Vervolgens zal Henriëtte Prast (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) thema's bespreken als gedrag, motivatie en prijsprikkels in relatie tot duurzame consumptie. Moderator: Ruben Maes.

Dit is het tweede debat in de reeks Investeren in Biodiversiteit. De volgende debatten in deze reeks zijn op dinsdag 16 november 2010 en dinsdag 18 januari 2011. Alle debatten beginnen om 20.00 uur in Felix Meritis.

Georganiseerd door Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hulpbronnen, Trouw en Felix Meritis.

Meer informatie>