Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 25-08-2010

AVRO CLOSE UP: 'DE BONNIE EN CLYDE VAN DE KUNST: TINGUELY EN DE ST. PHALLE'

Aansluitend in AVRO Close Up: 'De cycloop: het meesterwerk van Jean Tinguely'

De succesvolle documentairerubriek AVRO Close Up krijgt ook dit jaar een vervolg. Het programma wordt voortaan uitgezonden op dinsdagavond om 23.00 uur op Nederland 2. Het programma trakteert de kijker op indrukwekkende documentaires. Op dinsdag 7 september start AVRO Close Up met een dubbele uitzending. In beide films staan twee grootheden van de moderne kunst centraal: Jean Tinguely en Niki De St. Phalle. Tinguely en De St. Phalle waren niet alleen collega-kunstenaars maar ook geliefden. Samen maakten ze de Strawinsky fontein in Parijs, waarbij Nikki de kleurige sculpturen voor haar rekening nam en Jean de ingenieuze, bewegende mechanieken. Het kunstwerk is een perfect voorbeeld van een creatieve samenwerking die meer dan dertig jaar duurde.

Jean Tinguely (1925) en Niki De St. Phalle (1929); een man en een vrouw, beiden kunstenaar. Hun liefdesrelatie begon in het Parijs van de jaren vijftig en zou duren tot aan het overlijden van Jean Tinguely in 1991. Tinguely en De St. Phalle groeiden in de tweede helft van de twintigste eeuw uit tot iconen van de moderne kunst. Hij met zijn kinetische kunstwerken, zij met haar felgekleurde, meer dan manshoge sculpturen van mensen, dieren en fantasiewezens. Ze hadden samen geen kinderen maar maakten overal ter wereld monumentale beeldhouwwerken, die De St. Phalle 'totems om mensen gelukkig te maken' noemde. De documentaire 'De Bonnie en Clyde van de kunst: Tinguely en De St. Phalle' keert terug in de tijd om de intense en vruchtbare relatie tussen deze twee heel verschillende kunstenaars te verkennen. De exclusieve toegang tot persoonlijke en niet eerder gepubliceerde documenten en tekeningen, evenals de commentaren van vrienden en de kunstenaars zelf, leveren een unieke film op die inzicht geeft in het turbulente leven van Tinguely en De St. Phalle, een leven dat veel weg heeft van een kunstwerk.

Na afloop van 'De Bonnie en Clyde van de kunst: Tinguely en De St. Phalle' is aansluitend om 23.55 uur op Nederland 2 in AVRO Close Up de documentaire 'De cycloop: het meesterwerk van Jean Tinguely' te zien. Deze film gaat over de totstandkoming van Jean Tinguely's fameuze kunstwerk 'Le Cyclop' in Milly-la-Forêt in Noord-Frankrijk.

AVRO Close Up, 'De Bonnie en Clyde van de kunst: Tinguely en de St. Phalle', dinsdag 7 september om 23.00 uur. AVRO Close Up, 'De cycloop: het meesterwerk van Jean Tinguely, dinsdag 7 september om 23.55 uur. Beide bij de AVRO op Nederland 2.

---



Ingezonden persbericht