Ingezonden persbericht


Persbericht

WE WILL ROCK YOU!

Noord Nederlands Orkest
(NNO) speelt hits van Queen
nu landelijk!

Groningen, 24 augustus 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) gaat in reprise met de grootste hits van Queen. Na een succesvolle serie concerten in 2009 gaat het NNO nu landelijk op tournee van 7 t/m 18 september. Evenals vorig jaar vertolken Syb van der Ploeg, Ellen Evers en Joseph Clark de rollen van Freddy Mercury en vrienden. Première is op 7 september in Groningen, waarna het NNO nog Drachten, Leeuwarden, Breda, Haarlem, Hoogeveen, Enschede en Gouda aandoet. Het concert in Gouda is reeds uitverkocht. Voor de overige steden zijn nog kaarten verkrijgbaar. Het orkest staat onder leiding van dirigent en arrangeur Dirk Brossé.

NNO rocks!
Hoe krijg je jong en oud, liefhebbers van klassieke muziek en popminnend publiek tegelijk naar de concertzaal? Door een fantastische symfonisch orkest nummers van een al even fantastische popgroep te laten spelen. Queen is zonder twijfel een van de succesvolste rockgroepen ooit. Brian May, Freddie Mercury, Roger Taylor en John Deacon legden een virtuoze veelzijdigheid aan de dag. Veel van hun nummers zijn symfonische miniopera's, met als bekendste voorbeeld natuurlijk 'Bohemian Rhapsody'. Dirk Brossé en Nicolas de Cock, die eveneens voor het succesvolle 'Symphonic Echoes of Pink Floyd' tekenden - staken de grootste Queen-hits in een symfonisch jasje. Het Noord Nederlands Orkest zorgt voor de muziek, Joseph Clark, Ellen Evers en Syb van der Ploeg kruipen in de huid van Mercury en de zijnen.

They will rock you!

Programma
Arr. Brossé/De Cock Hits van Queen

Dirigent Dirk Brossé
Zang Joseph Clark | Ellen Evers | Syb van der Ploeg Gitaar Joost Vergoossen Regie Elzette Maarschalk Licht Nico de Rooij

CONCERTEN
> di 7 september | Groningen | Martiniplaza | 20.00 uur Kaartverkoop en info: www.martiniplaza.nl (050) 5 222 977

> wo 8 september | Drachten | De Lawei | 20.00 uur Kaartverkoop en info: www.lawei.nl (0512) 33 50 50

> do 9 september | Leeuwarden | De Harmonie | 20.15 uur Kaartverkoop en info: www.harmonie.nl (058) 2 33 02 33

> za 11 september | Breda | Chassé Theater | 20.00 uur Kaartverkoop en info: www.chasse.nl (076) 530 31 32

> di 14 september | Haarlem | Philharmonie | 20.00 uur Kaartverkoop en info: www.theater-haarlem.nl (023) 5 12 12 12

> do 16 september | Hoogeveen | De Tamboer | 20.15 uur Kaartverkoop en info: www.detamboer.nl (0528) 280 180

> vr 17 september | Enschede | Muziekkwartier | 20.00 uur Kaartverkoop en info: www.muziekkwartier.nl (053) 4 858 500

> za 18 september | Gouda | Goudse Schouwburg | 20.00 uur - UITVERKOCHT!

Ellen Evers

Ellen Evers werd geboren op 28 januari 1966 in Amsterdam. Als jong meisje van vier jaar volgde ze volksdanslessen en vanaf haar zesde ook pianoles.Volksdansles werd jazzballet. En de pianoles werd vergezeld door zangles. Tijdens de vakantie volgde Evers een acteerworkshop en zo is het zo'n beetje begonnen. Haar eerste optreden voor een groot publiek was op de middelbare school. De eerste echte productie was Jeans; non-stop zingen, dansen en verkleden. Na Jeans deed Evers auditie voor de rol van Grizabella voor Cats in Carré en werd aangenomen. Daarna heeft ze deze rol nog drie maanden in Zurich gespeeld. Vervolgens speelde ze sketches in Madley Amsterdam, werkte ze als cabaretière in cabaret-restaurant Schellings te Rotterdam, en speelde Evers in de Joop van den Ende Producties Miss Saigon en Chicago. Eind 2002 speelde Ellen Evers try-outs van wat haar eerste solo voorstelling moest worden: 'Van Eva tot Evers'. In 2003 werd Ellen Evers gecast voor de rol van Koningin Anna in 3 Musketiers. De bekroning was de Musical Award 2003 voor beste vrouwelijke bijrol om vervolgens over te stappen naar de musical Mamma Mia. Ellen Evers was te zien in Telkens Weer het Dorp, als de moeder van Olga in de Nederlandse musical Turks Fruit, in de muziektheatershow Liedjes van Toon, als Leading Lady in Palazzo en de muziektheatershow The World Goes Round, met Laura Vlasblom, Jon van Eerd, Tony Neef en Myléne d'Anjou. Begin 2009 was Evers te zien als Sally Bowles in de musical Cabaret.

Joseph Clark
De Texaanse Joseph Clark is bekend vanwege zijn krachtige interpretatie van de muziek van Queen. In 1983 kwam Clark naar Zuid-Afrika als een gast van het State Theatre Ballet Co. waar hij als balletdanser onmiddellijk faam verwierf met hoofdrollen in Het Zwanenmeer, Papillion, Romeo & Julia en Witchboy. Joseph Clark is de enige performer in Zuid-Afrika die nominaties op zijn naam heeft staan en prijzen heeft gewonnen voor zijn acteer-, zang- en dansprestaties. Joseph Clark soleert regelmatig bij alle grote symfonieorkesten in Zuid-Afrika. Hoogtepunten omvatten de Jo'burg Pops concerts, de Starlight Classics en Queen in Concert. Clark zong op de 85ste verjaardagviering van Nelson Mandela, het openingslied van de International AIDS Conference en bij de Miss South Africa optocht. Hoogtepunten in zijn musicalcarriere zijn Singing In The Rain, The Buddy Holly Story, West Side Story, The Fantasticks, Jesus Christ Superstar, Joseph And His Amazing Technicolor Dream Coat, Sweeney Todd, March Of The Falsettos, Falsettoland en Queen at the Opera. In 2004 toerde Clark door Italië en Duitsland met zijn eigen eerbetoon aan de muziek van Queen. Sindsdien toert hij door Afrika met zijn Queenshow als ook de voorstellingen 'Vivere', 'Joseph Clark - Unplugged' en 'African Crossing'. Clark maakte een album, InStream en twee live-opnames: Unplugged Covered en Joseph Clark - The Music of Queen.

Syb van der Ploeg

Syb van der Ploeg krijgt halverwege de jaren '80 landelijke bekendheid als frontman van De Kast. In 2005 debuteert hij bij de rockmusical 'Nostradamus' met Kayak. In dat jaar is er ook een succesvolle 'Dommelsch Double Dutch' concertreeks door Nederland met muzikale wederhelft Birgit Schuurman. Geïnspireerd door de succesvolle optredens met Kayak speelt Van der Ploeg de hoofdrol in de musical over het leven van Rembrandt. Het theaterpluche houdt Syb in zijn greep; hij zet de theatershow 'Motel Westcoast' op. Begin 2009 nam Syb van der Ploeg tezamen met zijn band en producer Gordon Groothedde de unieke Fries- en Nederlandstalige dubbelaar 'Hillich Fjoer'/ 'Heilig Vuur' op. Het Metropole Orkest verleende haar medewerking aan het muzikale epos ' 8 baan'. In de maanden, voorafgaande aan de opnames was er ook een uitgebreide theatershow van Syb met zijn band met de titel 'Alles uit de kast en meer'.

Met de release van 'Hillich Fjoer'/ 'Heilig Vuur' is de cirkel weer rond. De release van de eerste Fries-Nederlandstalige CD na de Kast, was zeer geslaagd; de eerste single van het album: `Als ik jou zie´ werd een regelrechte top-tien hit.

In het voorjaar van 2009 doen Syb en zijn vrienden opnieuw een 'rondje' Motel Westcoast langs de Nederlandse theaters, met hoofdzakelijk uitverkochte zalen en opnieuw lovende recensies.

Daarnaast was Syb van der Ploeg van eind 2009 - april 2010 samen met Trudy Labij, Roberto de Groot, Suzan Seegers en Frits Sissing te zien zijn in de muzikale theater-voorstelling: 'Sonneveld voor Altijd', onder regie van Eddy Habbema.

Joost Vergoossen
Joost Vergoossen begon op 15-jarige leeftijd serieus gitaar te spelen. Na het eerste schoolbandje, speelde hij in veel lokale bands. Toen het stadium van jammen, eigen muziek maken en covers spelen voorbij was, besloot hij op zijn 19de, na een mislukte schoolcarrière, dat hij beroepsmuzikant wilde worden. Tijdens zijn conservatoriumstudie speelde hij met veel verschillende muzikanten en maakte zich allerlei muziekstijlen meester. Hij speelde onder andere in theaters, kroegen, feesttenten en discotheken, met bijvoorbeeld Nightmoves (fusion en jazz rock), Rock de House (soul/funk), Crosstalk (theater). Soms deed hij studiowerk. Vervolgens besloten Vergoossen en zijn broer Bart samen een band op te richten. Deze band werd later één van de betere coverbands: "Go to the Max". Gelijktijdig begon hij zelf nummers te schrijven. Na enkele jaren startte hij een band bestaande uit Belgische en Nederlandse muzikanten om dit eigen werk te spelen. In 2000 en 2001 speelde hij in de Ilse de Lange band. Deze periode heeft hij afgesloten met een instrumentale CD genaamd Hit Home. Hij werkte verder nog met onder meer Desree, Treble, Laura Vlasblom, Esther Hart, Petra Berger, Bobby Kimball, Rob Crosby, Jan Akkerman, Syb v/d Ploeg, Bert Heerink, Opus One, Wibi Soerjadi en de Koninklijke Luchtmachtkapel. Momenteel speelt Joost Vergoossen bij de Henk Westbroekband en Kayak. Kayak maakte een weergaloze come-back met twee albums en twee tours waarop hij meespeelde.

Het Noord Nederlands Orkest
Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen het Orchest der Vereeniging De Harmonie werd opgericht als onderdeel van sociëteit De Harmonie. In 1926 ging het orkest zelfstandig verder als Groninger Orchest Vereeniging. In 2012 viert het NNO het150-jarig bestaan van een orkest met Groningen als standplaats. Het NNO kan dus als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Het NNO is tevens het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Het orkestverzorgt zo'n 140 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in Salle Pleyel en Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen jaren diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen.

De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit. In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met diverse partners elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass, Laurie Anderson en Michael Nyman Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Charles de Wolff, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is de heer Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van Brussels Philharmonic - het Vlaams Radio Orkest.

Volg het NNO
Volg het NNO en zijn ontwikkelingen online via facebook, twitter, linkedIn of Hyves.


Noot voor redacties


{Noot voor de redactie,