Provincie Friesland


---


PERSBERICHT

Nummer: 198 KV
Datum: 1 september 2010

Publieksbijeenkomst Groote Wielen

Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân organiseren op dinsdagavond 7 september om 20.00 uur gezamenlijk een publieksbijeenkomst over het gebied Groote Wielen, ten noordoosten van Leeuwarden. Deze publieksbijeenkomst vindt plaats in dorpshuis "Yn 'e Mande" in Tytsjerk. Voor het gebied Groote Wielen heeft Wetterskip Fryslân een Watergebiedsplan opgesteld. Provincie Fryslân ontwikkelde voor het gebied een Beheerplan Natura 2000. De begrenzing van het Watergebiedsplan en het Beheerplan Natura 2000 komen nagenoeg overeen. Daarom hebben Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân afgesproken de planprocessen van deze twee plannen op elkaar af te stemmen. De samenhang tussen de plannen wordt zo gewaarborgd. Burgers krijgen op die manier ook meer inzicht in de plannen.

Samenhang tussen de plannen
De Groote Wielen is een natuurgebied. Het Rijk heeft het aangewezen als een Natura 2000-gebied. Dat betekent dat er veel aan gedaan wordt om bepaalde planten- en diersoorten in stand te houden. Provincie Fryslân stelt een Beheerplan Natura 2000 op om die doelen te halen. Het Watergebiedsplan dat Wetterskip Fryslân heeft ontwikkeld ondersteunt het halen van die doelen. Door onder meer een waterpeilbeheer dat past bij de functie Natuur kunnen die doelstellingen gehaald worden. Maatregelen die in het Watergebiedsplan worden voorgesteld zijn bijvoorbeeld het verhogen van het waterpeil in enkele polders om verdroging tegen te gaan. Ook worden natuurvriendelijke oevers aangelegd, enkele slenken uitgegraven en wordt het vissen gemakkelijker gemaakt om van en naar de Bouwepet, een nabijgelegen water, te zwemmen.

Watergebiedsplannen
In een watergebiedsplan wordt beschreven of de watergangen en gemalen groot genoeg zijn om extreme neerslag te verwerken. Daarnaast is gekeken naar welk peil het beste is voor bijvoorbeeld landbouw, natuur of ander grondgebruik. In de periode tot 2015 worden voor het hele beheergebied van Wetterskip Fryslân watergebiedsplannen opgesteld. Het Watergebiedsplan Groote Wielen is de eerste van deze serie plannen.

Natura 2000
In het Beheerplan Natura 2000 wordt voor tien diersoorten aangegeven wat er moet gebeuren om voor de lange termijn het gebied voor deze dieren geschikt te houden als leefgebied. Deze soorten hebben betekenis voor de natuur op Europese schaal. In het plan wordt aangegeven wat dit betekent voor het gebruik van het gebied en is uitgewerkt welke inrichtingsmaatregelen daarvoor nodig zijn. Sommige maatregelen bestaan uit afspraken over het beheer van het gebied als natuurgebied. Andere richten zich bijvoorbeeld op het uitbreiden van geschikt leefgebied, of op het doen van nader onderzoek. De maatregelen worden grotendeels uitgevoerd binnen het natuurgebied Groote Wielen.

Vervolg
De informatieavond die op 7 september gezamenlijk is georganiseerd is de laatste stap voordat beide plannen als ontwerp worden vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het Wetterskip en Gedeputeerde Staten en een formele inspraakperiode ingaan.

Dit is een gezamenlijk persbericht van provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35.


---- --