Dienstenbond CNV

Nieuws

6 september 2010

Minder beveiligers op COA locaties Trigion

Op de COA locaties in Friesland zullen minder beveiligers ingezet gaan worden. Wij krijgen sinds begin dit jaar signalen dat er plannen zijn om minder beveiligings/BHV uren in te zetten. Dit betekent dat er op bepaalde tijden minder beveiligers aanwezig zijn op COA locaties.

Het gevolg is dat collega's geen contractverlengingen krijgen en dat mensen met een vast rooster zonder inspraak een nieuw rooster krijgen.

In juni hadden wij al geruchten gehoord, maar nu lijkt het definitief te zijn.
Het COA verminderd de beveiliging op de asielzoekers centra waar Trigion beveiligers werken. Het lijkt ons geen goed idee om deze bezuiniging door te voeren en goed opgeleide deskundige geüniformeerd beveiligers niet meer in te zetten en te vervangen door eigen (deskundige) mensen van het COA.

Uit gesprekken met Trigion medewerkers en ook medewerkers van het COA blijkt dat dit voor medio januari zijn beslag zou moeten krijgen. De achtergrond van de maatregel zou zijn dat dit kosten bespaard. Het verlies van arbeidsplaatsen is niet wenselijk, maar het lijkt ons bovendien niet verstandig.

In het verleden is de beveiliging op COA juist uitgebreid naar aanleiding van een aantal ernstige zaken. Dat toen extra maatregelen genomen zijn, was een verstandige zaak. Wij zien niet in dat er redenen zijn om te snijden in het aantal beveiligers
Het gevolg zal zijn minder mensen die zich met veiligheid en BHV bezig houden.

Daarnaast zijn er signalen dat werkgever zonder enig overleg het rooster eenzijdig wijzigt. Een vast rooster kan niet zomaar zonder overleg gewijzigd worden. In de cao zijn hier regelingen voor opgenomen. Uw werkgever kan dit niet zomaar zonder enige vorm van overleg negeren en wijzigen.

Op dit moment hebben wij nog erg weinig concrete informatie om mee te werken.
Het plan is om deze informatie te verzamelen en om dan te kijken of en wat voor initiatieven mogelijk zijn. Daarom is bijgaand een enquête bijgevoegd, die u kunt invullen en opsturen.

Naar aanleiding van de uitkomst willen wij met u overleggen om te kijken wat u wilt.

Wij zijn dan ook erg benieuwd wat onze en hun collega's leden hiervan vinden en wij vragen u dan ook om een reactie. U kunt mailen naar r.mol@remove-this.cnvdibo.nl of bellen met 0512-583440