Raad van State


dinsdag 7 september 2010
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor een appartementencomplex met zes woningen en een parkeergarage op een binnenterrein tussen de Frederikstraat, de Prinses Mariestraat, de Cantaloupenburg en de Kerkstraat. Voorheen was op deze locatie een bedrijf gevestigd. Omdat het bestemmingsplan woningbouw op deze locatie niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook een vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Het bedrijf dat eigenaar is van een pand naast het toekomstige appartementencomplex verzet zich tegen de bouwvergunning. De rechtbank in Den Haag verklaarde die bezwaren in december 2009 echter ongegrond. Ook de Belangenvereniging Willemspark II werd door de rechtbank in het ongelijk gesteld. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de zogenoemde 'ruimtelijke onderbouwing' van het bouwplan beter had gemoeten. Bovendien maken zij zich zorgen over de verkeerssituatie bij het toekomstige appartementencomplex. (zaaknummer 201000869/1) Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Brediuskwartier' van de gemeente Bussum. Het Brediuskwartier is een vooroorlogse wijk in het noordoosten van Bussum. Ten noorden en ten oosten grenst de wijk aan de gemeente Naarden. De wijk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Een aantal omwonenden heeft vooral bezwaar tegen de nieuwbouw van peuterspeelzaal 'De Wipperoen' aan de Busken Huetlaan. De omwonenden vrezen voor parkeer- en verkeersoverlast als gevolg van de nieuwbouw. Het college van burgemeester en wethouders van Naarden en de 'Vereniging Behoud Beschermd Dorpsgezicht Bredius' keren zich ook tegen de provinciale goedkeuring van het plan. Zij hebben vooral bezwaar tegen de mogelijkheid die het plan biedt voor de uitbreiding van het hotel Jan Tabak. Het hotel staat op de kruising van de Amersfoortsestraatweg en de Jan Toebacklaan. In het plan is bepaald dat na de uitbreiding de ontsluiting niet via de Brediusweg mag plaatsvinden. Het gemeentebestuur van Naarden is het niet met dat voorschrift eens. Het hotel wordt nu ontsloten via de smalle parallelweg van de Amersfoortsestraatweg. Volgens het gemeentebestuur van Naarden is het niet gewenst om nóg meer verkeer via deze parallelweg af te wikkelen. Het plan had volgens de buurgemeente een duidelijke oplossing moeten bieden voor de ontsluitingsproblematiek. De vereniging keert zich vooral tegen de uitbreiding van het hotel omdat dit het beschermde dorpsgezicht verder zou aantasten. Ten slotte komt ook een inwoner uit Bussum tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is het niet eens met de bestemming voor zijn woning. De bouwmogelijkheden zouden ten opzichte van het vorige plan zijn verkleind. (zaaknummer 200902802/1)


10.20 uur

Zitting over de dwangsom die de burgemeester van Alphen aan den Rijn heeft opgelegd aan het Circus Holiday Moscow. De burgemeester heeft dit besloten nadat het circus reclame had gemaakt voor de voorstellingen in februari 2009. Hierin werd vermeld dat wilde tijgers en olifanten zouden optreden. Volgens de burgemeester is dit in strijd met de evenementenvergunning voor het circus, omdat daarin is bepaald dat acts met wilde dieren niet zijn toegestaan. Het circus is tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in februari jl. dat het circus geen bezwaar meer kon maken tegen het vergunningsvoorschrift dat optreden met wilde dieren verbood, omdat de evenementenvergunning al onherroepelijk was geworden. De rechtbank oordeelde verder dat het circus geen belang meer had bij de beoordeling van de dwangsom, omdat de dwangsom nooit is geïnd. De rechtbank verklaarde het beroep dan ook niet ontvankelijk. Het circus komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal vooral gaan over de vraag of de rechtbank het circus terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 201002562/1)


10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Cranendonck van het bestemmingsplan 'Kom Budel Dorplein'. Het bestemmingsplan legaliseert het gebruik van 'Jorine's Theetuin' aan de Sepulchrestraat in Budel. De theetuin bestaat al sinds 2003 maar tot nu toe was de tuin nog niet opgenomen in een bestemmingsplan. Omwonenden zijn niet blij met de beslissing van de gemeente. Volgens hen veroorzaakt de theetuin geluidsoverlast en heeft de theetuin inmiddels het karakter van een volwaardig horecabedrijf. Daarom zijn zij tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004785/2)


11.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Den Bosch heeft opgelegd aan een man uit de gemeente. Het gaat om een pand aan de Westwal dat wordt gebruikt als seksclub. Volgens het gemeentebestuur valt het gebruik van het voorste gedeelte van het pand als seksclub onder het overgangsrecht van het bestemmingsplan en kunnen daartegen geen maatregelen worden genomen. Het achterste gedeelte van het pand is naar de mening van de gemeente pas later gebouwd en zou daarom wél in strijd zijn met het bestemmingsplan. De dwangsom heeft dan ook alleen betrekking op dit deel van het pand. Zowel de exploitant als de buurman waren bij de rechtbank in beroep gekomen tegen het dwangsombesluit. Die oordeelde in december 2009 dat het gemeentebestuur zijn besluit beter had moeten motiveren. Zo is de rechtbank er niet van overtuigd dat de seksclub in het voorste gedeelte van het pand wel legaal is. Ten aanzien van het achterste gedeelte oordeelde de rechtbank dat het gemeentebestuur is uitgegaan van een onjuiste voorstelling van zaken. Het zou niet gaan om het achterste gedeelte van de begane grond, maar om de eerste verdieping van het pand. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur aan de exploitant van de seksclub heeft opgelegd. Het gemeentebestuur wil dat de man het pand aan de Westwal in de oorspronkelijke toestand herstelt door de illegale aanbouw te verwijderen. Ook heeft het gemeentebestuur geweigerd om een bouwvergunning te verlenen voor de aanbouw. De exploitant is het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Bosch verklaarde zijn bezwaren tegen deze besluiten nagenoeg allemaal ongegrond. Daarom komt hij tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers
201000734/1 en 201000607/1)


12.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Maasgouw van het bestemmingsplan 'Zuidrand Linne'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van
26 woningen mogelijk aan de zuidrand van het kerkdorp Linne. Een fruitbedrijf verzet zich tegen het plan van de gemeente. Volgens het bedrijf worden de toekomstige woningen op 10 meter van zijn fruitboomgaard gebouwd. Dit levert problemen op wanneer het zijn fruit moet bespuiten, aldus het bedrijf. Het vreest dat de nieuwe woningen hem zullen beperken in zijn bedrijfsvoering. Bovendien kan voor de toekomstige bewoners geen goed woon- en leefklimaat worden gegarandeerd, aldus het bedrijf. Daarom is het tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep verzoekt het de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201004293/2)


13.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de minister van LNV om de Engbertsdijksvenen aan te wijzen als beschermd natuurgebied. Het gaat om een aanwijzing op grond van de Natuurbeschermingswet. Engbertsdijksvenen is een veengebied van ongeveer 1.000 hectare binnen de gemeenten Twenterand, Tubbergen en Hardenberg. Het gebied was al eerder aangewezen als beschermd vogelgebied, maar is nu ook aangewezen vanwege de aanwezigheid van bijzondere soorten veen en heide. Door de aanwijzing worden de gebieden extra beschermd en zal voor bepaalde activiteiten een vergunning moeten worden aangevraagd. De exploitant van een bloemenbedrijf uit Bruinehaar verzet zich tegen de aanwijzing. Het bedrijf maakt voor de teelt van bloemen gebruik van drainage en het vreest dat dit door de aanwijzing niet langer mogelijk zal zijn, of aan strenge regels wordt verbonden. Een agrarisch bedrijf uit Langeveen vindt dat niet duidelijk is welke gevolgen het besluit heeft voor zijn bedrijf. Zo is hem niet duidelijk welke beschermde soorten er op welke afstand van zijn bedrijf liggen. Ten slotte komt ook het gemeentebestuur van Tubbergen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat onvoldoende rekening is gehouden met de economische en sociale gevolgen van de aanwijzing als natuurgebied. Zie ook de zaak met zaaknummer 201000065/1 die de Raad van State om 15.00 uur behandelt. (zaaknummer 200908062/1)


15.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft opgelegd aan een bloemenbedrijf uit Bruinehaar. Het provinciebestuur heeft de dwangsom opgelegd omdat de man een nieuwe drainage heeft aangelegd, zonder dat hij over een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet beschikte. Volgens het provinciebestuur heeft de man op een afstand van zo'n 30 meter van het beschermde natuurgebied Engbertsdijksvenen een nieuwe drainage aangelegd die tot ruim 45 centimeter dieper ligt dan de oude drainage. Hierdoor zou het natuurgebied aangetast kunnen worden. De man bestrijdt de overtreding. Volgens hem heeft hij geen vergunning nodig en hebben de werkzaamheden ook geen negatieve gevolgen gehad voor het natuurgebied. Daarom komt hij tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 200908062/1 die de Raad van State vandaag om 13.00 uur behandelt.