40% werknemers wil een flexibeler coll ectief pensioen

07/09/2010 09:04

Nationale-Nederlanden N.V.

Vier op de tien werknemers in loondienst willen het collectieve pensioen flexibiliseren en meer naar eigen inzicht inrichten. Van degenen met die wens is de helft bereid om meer premie te betalen om eerder te kunnen stoppen met werken. Ook zouden veel mensen (30%) een extra storting willen gebruiken om tot een hoger pensioen te komen. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden uitgevoerd door TNS-Nipo naar het collectieve pensioen onder 1301 werknemers. Opvallend is ook dat vrouwen het minder erg vinden dan mannen om een lagere inleg te betalen en daardoor pas later met pensioen te kunnen.

Ook jongeren in de leeftijd van 21 tot 34 jaar zouden verhoudingsgewijs vaker voor het betalen van minder premie kiezen en dus voor een lagere pensioenuitkering of later stoppen met werken. 35% van de 1301 ondervraagde werknemers geeft aan nog niet toe te zijn aan een flexibeler collectief pensioen. Als belangrijkste redenen daarvoor noemen de meeste mensen tevredenheid met hun huidige pensioenvoorziening en te grote onzekerheid. Zij willen risico's liever uitsluiten. De overige 26% van de werknemers twijfelt nog of heeft geen mening over een flexibeler collectief pensioen.

"Dat een persoonlijker collectief pensioen per definitie meer risico's met zich meebrengt is zeker niet het geval," aldus David Knibbe, directeur Corporate Clients bij Nationale-Nederlanden. "Binnen bijvoorbeeld ons NN Prestatie Pensioen kunnen werknemers zelf hun risicoprofiel bepalen. Wij hebben het NNPP geïntroduceerd omdat wij merken dat een snel groeiend aantal werknemers op individuele gronden wil meebepalen hoe de financiële toekomst eruit ziet, ook al zijn ze onderdeel van een collectief. Zo is een product ontstaan dat ruimte biedt aan de individuele wensen van werknemers."

Collectief pensioen is belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

Dat Nederland steeds individualistischer wordt, onderschrijft 70% van de ondervraagden. Een meerderheid noemt die ontwikkeling zelfs 'naar'. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de meeste werknemers in loondienst - flexibiliseringsbehoefte of niet - het collectief pensioen op zichzelf als voorziening willen behouden. Maar liefst 65% van de werknemers noemt de pensioenregeling als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde, gevolgd door vakantiedagen (62%) en de dertiende maand (47%).

De leaseauto valt zelfs buiten de top 10 en bekleedt met slechts 9% een 11e plek. Desgevraagd zegt ruim 8 op de 10 werknemers een functie met een goede pensioenregeling boven een functie met een mooie leaseauto te verkiezen. Met name de secundaire arbeidsvoorwaarden fietsplan, extra vakantiedagen kopen, telefoon van de zaak en laptop van de zaak zijn veel vaker 'in het bezit' dan dat ze door de werknemer daadwerkelijk als belangrijke arbeidsvoorwaarden worden gezien.

Over Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten één van de grootste en meest toonaangevende verzekeraars van Nederland. Met deskundige medewerkers, goede producten en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit is Nationale-Nederlanden al 165 jaar actief in verzekeren. Wat er ook gebeurt, Nationale-Nederlanden zet zich dagelijks in om de beste oplossingen te bieden voor haar klanten.





http://www.nn.nl