Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 7 september 2010 - verbeterde versie

Grote brand verwoest boerderij CNME Amersfoort

Op dinsdagochtend 7 september 2010 is er brand uitgebroken in een boerderij aan de Schothorsterlaan 21 waarin het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) is gevestigd.

De brandweer is uitgerukt met drie tankautospuiten en een speciaal team gespecialiseerd in rietkapbranden. Al snel moest worden geconstateerd dat het pand niet meer te redden was.

De brandweer laat de boerderij nu gecontroleerd uitbranden en verwacht dat eind van de ochtend de brand gedoofd is. In de boerderij bevonden zich de ontvangstruimte, tentoonstellingsruimte, leslokalen, de bibliotheek en werkruimtes van de medewerkers en vrijwilligers van het CNME. De betrokken medewerkers worden opgevangen op het stadhuis.

Een medewerker van de brandweer is licht gewond geraakt maar kon zijn taak blijven uitvoeren. In de omgeving van de boerderij is veel roet en rookontwikkeling.

Op het terrein van het CNME bevindt zich ook een herbouwde vroegmiddeleeuwse boerderij (8e-9e eeuw), die is afgeleid van een opgraving in Dorestad (Wijk bij Duurstede). Deze boerderij is niet getroffen door de brand.

Noot voor de redactie,