Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 7 september 2010

Verrassende website voor kinderen over wereldburgerschap

Educatieve site 'samsam.net' laat kinderen wereldwijd zien in beeld en film

Vandaag lanceert samsam, een tijdschrift over wereldburgerschap voor kinderen tussen 9-14 jaar, een nieuwe interactieve website: samsam.net. Een groot verschil met andere educatieve kindersites is dat beelden en filmpjes over kinderen centraal staan, in plaats van veel tekstuele informatie. Samsam liet zich hierbij inspireren door onderzoek over hoe kinderen omgaan met informatie op internet, ervaringen van docenten maar natuurlijk ook door wensen van kinderen zelf. Resultaat is een innovatieve website, die kinderen uitnodigt kennis te maken met elkaars leefwereld via filmpjes, foto's en verhalen. "Ze lijken veel meer op ons, dan ik dacht," zegt Wik (11) na het zien van een filmpje over kinderen in Nepal, "ze doen allemaal leuke dingen".

Onderzoek kinderen en internet
Uit onderzoek (Klik en Klaar, Stichting Mijn Kind, 2008) blijkt dat kinderen informatie op een presenteerblaadje verwachten. Ze lezen niet graag online. Hun ongeduld zit hen in de weg. Internet moet makkelijk, snel en fun zijn. Ook onderzoek van de Nielsen Norman Group (Teenagers on the web, 2008) toont dit aan: "Teenagers don't like to read a lot on the web. They get enough of that at school." Dit geldt nog meer voor jongere kinderen die nog in het leerproces zitten van lezen en schrijven. Kindersites moeten rekening houden met hoe kinderen omgaan met internet. Kinderen zijn gericht op beeld, want in beeld ligt emotie. Beeld communiceert snel en goed. Beeld raakt. "Met filmpjes via een smartboard heb je meteen de aandacht in de klas", aldus een docent.

Reacties kinderen
Op de nieuwe samsam-site laten kinderen uit ontwikkelingslanden via foto's en filmpjes zien hoe ze wonen en leven. Kinderen in Nederland kunnen daarop reageren door zelf foto's, filmpjes en verhalen op de site te plaatsen. "Cool al die vintage spulletjes," zei Annelore (10) over Sonu's kamer in Nepal. Filmpjes werken, ze brengen ver weg heel dichtbij en dan ineens zie je de herkenning. Niet door wat wij zelf vertellen, maar door wat kinderen elkaar zelf laten zien. Wik en Annelore verzuchten: "En gelukkig geen lange stukken tekst. Die lees ik niet meer, hoor."

Over samsam
Samsam is hét wereldtijdschrift voor kinderen in Nederland. Bij elk magazine hoort een praktische lesbrief waarmee leerkrachten de onderwerpen in de klas kunnen brengen. Op de site worden kinderen uitgenodigd om kennis te maken met andere kinderen. Samsam laat kinderen hun eigen leven vergelijken met dat van kinderen in ontwikkelingslanden. Samsam laat hen nadenken over de overeenkomsten en de verschillen. Enerzijds door zich te verplaatsen in het leven van andere kinderen, anderzijds door te laten zien hoe het in hun eigen wereld gaat.

//////////////////////////////////////////////////// Einde persbericht //////////////////////////////////////////////////////