Socialistische Partij

"Wijffels en Marijnissen als informateurs van centrumlinks"


07-09-2010 * "De mogelijkheden van een leidende rol van de VVD zijn op dit moment uitgeput geraakt. Het voorstel van de SP is daarom om nu eerst de mogelijkheden te onderzoeken van alternatieve, stabiele meerderheidskabinetten die kunnen rekenen op goede samenwerking met de Staten-Generaal." Dat heeft SP-leider Emile Roemer vanochtend geadviseerd aan koningin Beatrix. Roemer stelt voor om de heren Herman Wijffels en Jan Marijnissen te benoemen tot informateur: "De drie linkse partijen kunnen met het CDA - en mogelijk andere partijen, een stabiel kabinet vormen, dat in beide Kamers over een meerderheid beschikt."

Het volledige advies van Roemer aan koningin Beatrix:

Majesteit,

In mijn eerste advies van 11 juni 2010 schreef ik U dat de uitslag van de verkiezingen een gecompliceerd beeld oplevert en dat de formatie van een stabiele coalitie geen sinecure zal zijn. Het stuklopen van de onderhandelingen voor een rechts kabinet toont aan, evenals de eerder gestrande gesprekken voor de totstandkoming van een kabinet van de paarsplus-partijen, dat in de uitslag van de verkiezingen niet op voorhand een voorkeurscoalitie besloten ligt. Wat we inmiddels wel weten is dat na het voeren van uitvoerige onderhandelingen twee mogelijkheden, namelijk een paarsplus- of rechts kabinet, definitief van de baan zijn.

Hoe nu verder?

De heer Rutte heeft aangekondigd niets te zien in nieuwe gesprekken met PvdA, D66 en GroenLinks voor de totstandkoming van een paarsplus-kabinet. Een verdedigbaar standpunt, immers over deze combinatie is uitgebreid gesproken tussen betrokken partijen. Het ligt op dit moment nog minder voor de hand dat de heer Rutte zelfstandig gaat schrijven aan een conceptregeerakkoord, te meer omdat twee mogelijke formaties onder leiding van de VVD op dit moment reeds onderzocht zijn. Een gezamenlijk schrijven van de heer Rutte en de heer Cohen lijkt geen haalbare weg nu de heer Rutte die optie heeft afgewezen, maar ook omdat een gezamenlijk schrijven niet automatisch leidt tot gesprekken tussen potentiële partners. Eén en ander zou dreigen te verzanden in een nieuwe fase van onzekerheid, terwijl meer realistische alternatieven nog niet onderzocht zijn.

Mijn fractie is geneigd vast te stellen dat de mogelijkheden voor een leidende rol van de VVD uitgeput zijn geraakt en dat een alternatieve invalshoek gewenst is. Het voorstel van de SP is daarom om nu eerst de mogelijkheden te onderzoeken van alternatieve, stabiele meerderheidskabinetten die kunnen rekenen op goede samenwerking met de Staten-Generaal. Eén van de te onderzoeken opties zou, wat de SP betreft, een centrumlinkse coalitie van PvdA, CDA, GroenLinks en SP moeten zijn.

De fractie van de SP stelt voor om tot informateurs te benoemen de heren Herman Wijffels en Jan Marijnissen. Ons inziens vraagt de huidige politieke constellatie om een doorbraak. De kiezers hebben gekozen zoals ze hebben gedaan. Daarbij hebben ze PvdA, SP en GroenLinks even groot gemaakt als VVD en PVV en groter dan VVD en CDA. De drie linkse partijen kunnen met het CDA - en mogelijk andere partijen, een stabiel kabinet vormen, dat in beide Kamers over een meerderheid beschikt.

Hoogachtend,

Namens de Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij,

Emile Roemer
Fractievoorzitter