Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

7 september 2010

Eerste deelnemers SLIM Prijzen RegioRing gestart

Deze week start de Stadsregio Arnhem Nijmegen het project SLIM Prijzen RegioRing. In dit project worden automobilisten die regelmatig in de spits op de RegioRing (A12, A15, A50, A73 en A325) rijden, met een beloning verleid een ander tijdstip te kiezen, de fiets te nemen, te reizen met het openbaar vervoer of een dagje thuis te werken. SLIM Prijzen RegioRing wordt ingezet om de extra hinder die ontstaat door de wegwerkzaamheden op onder meer de A50 te beperken.

Automobilisten die deelnemen aan SLIM Prijzen RegioRing ontvangen op basis van hun rijgedrag een mobiliteitsbudget. Iedere keer dat zij in de spits op de RegioRing rijden, wordt per gereden kilometer E 0,10 afgeschreven. Het bedrag dat de deelnemer aan het eind van de maand overhoudt, wordt op zijn rekening bijgeschreven. De beloning die deelnemers kunnen verdienen kan oplopen tot E 150 per maand. Het mobiliteitsbudget is gebaseerd op het rijgedrag dat in mei en juni 2010 gemeten is. Naast een beloning ontvangt iedere deelnemer een PDA (smartphone), een handig en slim apparaat dat informatie geeft over wegwerkzaamheden, de actuele verkeerssituatie, alternatieve routes, de afgewaardeerde bedragen en prognoses. Ook kun je er mee internetten. Vanzelfsprekend is het apparaat handsfree te gebruiken.

Spitstijden
De beloningsperiode van SLIM Prijzen RegioRing start op 6 september en duurt tot met juni 2012. De spitstijden zijn van 07.00 tot 09.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur.

Omliggende gemeenten hoeven niet te vrezen dat zij veel sluipverkeer zullen krijgen. Omrijden wordt onaantrekkelijk gemaakt door forse afwaarderingen op het mobiliteitsbudget.

Testfase
Het aantal automobilisten dat deze week start met SLIM Prijzen RegioRing vormt de voorhoede van een veel groter aantal dat later dit jaar start. Eerst wordt de techniek, de logistiek en de communicatie grondig uitgetest.

Rol werkgevers

Met SLIM Prijzen sluit de stadsregio aan bij de initiatieven van de Taskforce Mobiliteitsmanagement (www.tfmm.nl). Een van de speerpunten van de TFMM is dat naast de werknemer ook de werkgever een verantwoordelijkheid heeft in het flexibiliseren van woon-werkverkeer. De stadsregio wil de werkgevers laten wennen aan het feit dat werknemers een beroep zullen doen op hun flexibiliteit. De vraag naar Het Nieuwe Werken (flexibele werktijden, telewerken, et cetera) neemt al toe. Ook werkgevers kunnen zo invloed uitoefenen op een goede bereikbaarheid in de regio Arnhem Nijmegen en daarmee hun bedrijf of instelling.

Waalbrug
SLIM Prijzen RegioRing is het tweede project onder de noemer van SLIM Prijzen. Het eerste project, SLIM Prijzen Waalbrug, heeft aangetoond dat een prijsprikkel automobilisten ondersteunt om gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld tijdens wegwerkzaamheden, een andere vervoerskeuze te maken. De prijsprikkel heeft in dit project gezorgd voor 1.300 spitsmijdingen per dag, wat resulteerde in minder (lange) files. Op sommige dagen waren de files helemaal verdwenen.

Initiatief en samenwerking
In SLIM Prijzen RegioRing werkt de Stadsregio Arnhem Nijmegen samen met alle regionale wegbeheerders én met het bedrijfsleven, verenigd in het Offensief Bereikbaarheid, (dit zijn VNO-NCW regio Arnhem Nijmegen, MKB-Midden en de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland). Binnen Offensief Bereikbaarheid worden creatieve ideeën en maatregelen ontwikkeld waarmee de doorstroming kan worden verbeterd. Mobiliteitsmakelaar Tim Wille van het Offensief Bereikbaarheid is de verbindende schakel tussen de partijen. Het Offensief vormt de denktank voor het programma SLIM, de opvolger van BBKAN. SLIM Prijzen RegioRing is één van de mobiliteitsprojecten waarover het ministerie van Verkeer en Waterstaat met 6 regio's in Nederland afspraken heeft gemaakt. Het ministerie levert een belangrijke financiële bijdrage aan het project.

-- - - - -



Ingezonden persbericht