Ingezonden persbericht


Rekenonderwijs zonder boeken steeds dichterbij

Het leek verre toekomst, maar vooruitstrevende scholen laten de complete methodes steeds vaker los. Docenten kiezen zelf hoe zij hun lessen invullen en zij gebruiken daarbij leermiddelen die bij de betreffende opdracht (en het betreffende leerdoel) het beste aansluiten. Muiswerk Educatief, uitgever van interactieve, digitale leermiddelen voor het onderwijs, zorgde er eerder al voor dat scholen hun methode opzij schoven en effectiever onderwijs creëerden op het gebied van taal. Nu werkt de innovatieve uitgever aan een rekenserie die docenten helpt om te gaan met de grote niveauverschillen in hun klas.

Enorm succes eerste deel
Het eerste deel van de serie heet Getallen 1 en heeft binnen 10 maanden na de lancering meer dan 20.000 enthousiaste gebruikers. Een succes waar zelfs de ontwikkelaars van het programma niet op hadden durven hopen. Zelf zien zij als belangrijkste succesfactoren de geweldige hoeveelheid oefenmateriaal met duidelijke en gesproken uitleg. Na een fout antwoord ontvangt de student in eerste instantie hulp (een tip hoe de som begint of wat de regel ook alweer was) maar later ook de volledige uitwerking van de opgave. Daarbij sluiten de verhaalsommen prachtig aan bij de praktijklessen die de student voor zijn opleiding volgt. Er zijn namelijk eigen rubrieken voor economie, zorg en welzijn, techniek, sport en landbouw. En zoals in alle Muiswerkprogramma's wijzen diagnostische toetsen elke student de weg naar het juiste oefenmateriaal.

Antwoord op forse rekenachterstanden
De eerste serie rekenprogramma's bevat uiteindelijk alle onderwerpen die een leerling aan het eind van de basisschool zou moeten beheersen. En hier staat niet voor niets "zou moeten beheersen" want inmiddels weet iedereen dat de rekenachterstanden fors zijn. Tot nu toe zijn de eerste twee delen leverbaar: Getallen 1 en Verhoudingen 1. Getallen 1 leert in 6400 interactieve opgaven de basis rekenvaardigheden aan: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen van hele getallen en eenvoudige breuken. Maar ook schatten, afronden, het inprenten van de tafels en zinnig gebruik van de rekenmachine komen aan bod. Verhoudingen 1 bestrijkt de basisvaardigheden van het rekenen met verhoudingen, breuken en procenten. Dit programma bevat 8500 opgaven. Later dit jaar volgt Meten en Meetkunde en in 2011 maakt Verbanden 1 de eerste rekenserie compleet.

Indeling van de Commissie Meijerink

Alle docenten en teamleiders hebben het momenteel over het rekenrapport van de Expertgroep doorlopende leerlijnen Taal en Rekenen van de commissie Meijerink. Dit rapport geeft aan wat leerlingen op belangrijke momenten in hun schoolloopbaan moeten kennen en kunnen. Uiterlijk in 2014 moet het voor alle scholen als leidraad gelden. Muiswerk rekenprogramma's volgen deze indeling.

Meer informatie vindt u op www.muiswerk.nl/rekenen

---------------------------------------------EINDE PERSBERICHT----------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie: Muiswerk Educatief is ontwikkelaar en uitgever van diagnostisch toets- en oefenmateriaal voor alle onderwijssoorten. De programma's helpen docenten efficiënt omgaan met niveauverschillen in de klas.