Korps Landelijke Politiediensten

Stopteken van Belgische politieauto bij Breda?

B - NL
Driebergen, 02-09-2010 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) geeft de samenwerking met de Belgische Federale Politie (BFP) vanaf 7 september 2010 verder gestalte*. Op die dag zal op de snelwegen rond Breda een Nederlandse en een Belgische Volvo in politiestriping surveillances uitvoeren. In beide voertuigen zit een Belgische en een Nederlandse medewerker van respectievelijk de Wegpolitie van de BFP en de Verkeerspolitie van het KLPD. In België vond een dergelijke gezamenlijke surveillance op de snelwegen rond Antwerpen al plaats op woensdag 25 augustus 2010.

Sinds 1 maart 2005 maakt het Beneluxverdrag het mogelijk dat politiemensen van deze landen in elkaars landen politiewerkzaamheden mogen verrichten. In dit verdrag zijn de bevoegdheden, de bewapening en de grensoverschrijdende werkzaamheden geregeld. Uit praktische overwegingen hebben het KLPD en de BFP besloten om de surveillance op autosnelwegen gezamenlijk uit te voeren. De politiemensen hebben de cursus Grensoverschrijdende Politionele Samenwerking met goed gevolg afgelegd.

Het surveillancegebied bestaat uit de A16 (E19), A58, A4/A12 tussen Antwerpen en Breda, Bergen op Zoom en Zandvliet. Aansturing van de eenheden in Nederland vindt plaats vanuit de meldkamer van het KLPD in Driebergen. In België is dat vanuit de meldkamer in Antwerpen.

Dit jaar vinden er op zeven dagen gezamenlijke surveillances plaats en op zes dagen gezamenlijke controles op het gebied van alcohol, techniek en snelheid.


* In de grensstreek vinden al Belgisch/Nederlandse gecombineerde werkzaamheden plaats op de lokale wegen met medewerkers van de BFP en de politie in Brabant en Limburg. Daarnaast vinden er ook gezamenlijke politiewerkzaamheden plaats op het water, het spoor en bij de bestrijding van de handel in verdovende middelen.