Cursus portrettekenen in Beerta


Door grote animo nu zelfs drie groepen van start

GRONINGEN, 20100907 -- Alweer voor de derde keer gaat Reinoud Bekkema in Beerta van start met een cursus Portrettekenen. Vanwege de enthousiaste reacties zijn er nu drie groepen: twee voor de wat meer ervaren tekenaars en schilders en een voor beginners.

Voor de cursus portrettekenen in Cosy Corners in Beerta is zoveel animo, dat Reinoud Bekkema in september met maar liefst drie groepen van start gaat. Beginners leren op dinsdagavond in 12 lessen hoe je de neus tekent, de mond, de ogen, hoe je de compositie maakt en hoe je kijkt naar een gezicht dat je wilt tekenen. "Natuurlijk wordt niet iedereen een Rembrandt, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen een gelijkend portret kan leren tekenen", zegt Reinoud. "Je moet weten wat de verhoudingen zijn en dat is een kwestie van techniek en van veel, heel veel oefenen en goed kijken."
Mensen die al eerder aan de basiscursus deelnamen, gaan nu in een groep met meer ervaren tekenaars individueel aan de slag. Zij kunnen werken met het materiaal dat ze prettig vinden, dus potlood, pastel of verf, en maken in hun eigen tempo een portret. Daarbij krijgen ze advies van Reinoud. Iedere les stelt hij een thema aan de orde. Dat is de ene keer techniek, de andere keer kleurenleer en weer een andere keer bespreekt hij het werk van een portretkunstenaar. "Dat is allemaal afhankelijk van de wensen van de deelnemers", zegt hij. "Met een vorige groep zijn we bijvoorbeeld naar een expositie van Martha Roling geweest in het museum in Zwolle. Daar exposeerde ze met meer dan vijftig portretten van haar overleden man. Prachtig was dat!"

Hartstikke leuk
Behalve de cursus portrettekenen geeft Reinoud regelmatig workshops aan bedrijven, zoals aan medewerkers van Fontana. Ook gaf hij een dagworkshop portrettekenen in galerie de Groninger Kroon in Finsterwolde. Hij was er van overtuigd dat ook in het Oldambt veel mensen wonen die een portret willen tekenen. Vorig jaar begon hij met de cursus in Cosy Corners. "Het is hartstikke leuk om les te geven en te zien hoe de deelnemers enthousiast zijn en vorderingen maken", zegt hij.
Naast het lesgeven werkt Reinoud als sneltekenaar op feesten en hij illustreert als schetser tijdens congressen en brainstormsessies. Thuis tekent hij met zijn digitaal tekenblad karikaturen, illustraties en stripverhalen. Zo maakt hij de strip Groby voor het jeugdblad van FC Groningen en stond hij aan de wieg van Enno en Jampie in de Beesterzunne.
Over Cosy Corners is Reinoud goed te spreken: "Cosy Corners is een geweldige locatie. Het lokaal is ruim en er hangt een gemoedelijke sfeer". Aan het einde van de cursus, na 12 keer, exposeren de cursisten hun mooiste werken. De laatste les zijn de partners welkom en maken Reinoud en Jessica de Boer, eigenaar van Cosy Corners, er een gezellige afsluiting van.

Meer informatie
Wat:
Cursus Portrettekenen en -schilderen
Waar: Cosy Corners, Schoolstraat 2 in Beerta
Wanneer: Beginners: dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur
Gevorderden: woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur of woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur
Start: Beginners 21 september; gevorderden 29 september
Kosten: Beginners ¤ 130 voor 12 lessen, inclusief potloden en papier
Gevorderden ¤ 120 voor 12 lessen, exclusief materiaal
Meer weten? Surf naar www.reinoudbekkema.nl en www.cosycorners.nl





Ingezonden persbericht