Ingezonden persbericht


Den Haag, 9 augustus 2010


Publiek debat Consument & Biodiversiteit
Felix Meritis Amsterdam
7 september (Duurzame Dinsdag) 20.00 uur
gratis toegang voor iedereen

De vis raakt op, oerwoud verdwijnt, landbouwgrond verandert in woestijn en zoet water wordt steeds kostbaarder. Verlies van natuurlijke hulpbronnen raakt onze voedsel- en medicijnproductie in het hart. Wat kunnen consumenten daartegen doen? En welke informatie of economische prikkels zijn daarvoor nodig? Werkt de wortel, de preek of de zweep het beste?

Dat is het thema van het openbare debat Consument en Biodiversiteit dat 7 september wordt gehouden in centrum Felix Meritis in Amsterdam. Het debat van de Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen is de tweede in de reeks Investeren in biodiversiteit, kiezen of verliezen. In de bijeenkomsten kunnen burgers en maatschappelijke organisaties aangeven hoe volgens hen het verlies van biodiversiteit is te stoppen. De uitkomsten worden verwerkt in een advies aan het kabinet.

De discussies staan in het teken van het Jaar van de Biodiversiteit, waartoe de Verenigde Naties 2010 hebben uitgeroepen. De manier waarop we omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen bedreigt de verscheidenheid van genen, soorten en ecosystemen, kortom de biodiversiteit op aarde. Nu al wordt zo'n 40 procent van alle planten en dieren met uitsterven bedreigd. Wereldwijd is afgesproken dat het verlies van biodiversiteit, voor zover mogelijk, vóór 2020 moet zijn gestopt.

In Nederland richt de Taskforce Biodiversiteit zich op de economische waarde van biodiversiteit. Hans Alders, voorzitter van de Taskforce, is ervan overtuigd dat een link tussen economisch belang en biodiversiteit essentieel is voor behoud van biodiversiteit. 'Wereldwijd moeten we afspraken maken hoe we permanent gaan betalen voor biodiversiteit. Behoud van biodiversiteit moet economisch interessant worden', aldus Hans Alders.

Programma debat Consument en Biodiversiteit op 7 september:


* 20.00 uur: opening en welkomstwoord Hans Alders van de Taskforce
* Interviews met: Henriette Prast (emotie-econoom), Lianne van der Wijst (specialist op het gebied van koopgedrag, werkzaam bij onderzoeksbureau GfK) en Nico Roozen (specialist op het gebied van duurzame productie en directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad)
* Open discussie

* 21.30: afsluiting door Hans Alders

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam

Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen:

De Taskforce Biodiversiteit en Natuurlijke Hulpbronnen zoekt naar manieren om natuurlijke hulpbronnen zo in te zetten dat de biodiversiteit kan worden behouden en bevorderd. Deze inventarisatie zal in de loop van 2011 leiden tot een advies aan de regering. De Taskforce wordt voorgezeten door Hans Alders; de leden komen uit diverse lagen van de samenleving: bedrijfsleven, wetenschap, maatschappelijke organisaties en overheid. Hans Alders is ervan overtuigd dat een link tussen economisch belang en biodiversiteit essentieel is voor behoud van biodiversiteit. 'Wereldwijd moeten we afspraken maken hoe we permanent gaan betalen voor biodiversiteit. Behoud van biodiversiteit moet economisch interessant worden', aldus Hans Alders.