Gemeente Lelystad

Raad van Lelystad gaat anders werken

Woensdag 1 september 2010

Het programma van de raadsbijeenkomsten wordt vanaf 7 september 2010 anders dan u gewend bent.

Proef

De raad gaat bij wijze van proef, vanaf nu tot en met het einde van het jaar, vergaderen volgens het zogenoemde BOB-model (Beeldvorming, Oordeelvorming, Besluitvorming). Na de evaluatie van deze proefperiode wordt de nieuwe werkwijze samen met raadsleden en inwoners begin 2011 geëvalueerd. Het BOB-model biedt inwoners en andere belangstellenden beter de mogelijkheid om op verschillende manieren invloed uit te oefenen tijdens de behandeling door de gemeenteraad. Zo wordt de behandeling van een voorstel door de Raad in drie soorten sessies opgeknipt, namelijk:

Beeldvorming

Presentatie van het voorstel, standpunten van belanghebbenden, verduidelijkende vragen. Het resultaat is dat het voorstel zoals het er ligt helder is.

Oordeelvorming

Politieke vragen, verkenning politieke standpunten, bepalen geschilpunten, afronding informatiefase. Het resultaat is dat alle implicaties van het voorstel helder zijn en dat raadsleden hun standpunt over het voorstel kunnen bepalen.

Besluitvorming

Afrondend debat over concrete geschilpunten, behandeling van amendementen en moties, stemming. Het resultaat is een formeel raadsbesluit.

Meepraten

In de beeldvormende bespreking, waarin het voorstel wordt gepresenteerd, kunnen inwoners meepraten over het voorstel. Aan het begin van de oordeelvormende en de besluitvormende besprekingen bestaat voor inwoners en andere belangstellenden gelegenheid om in te spreken.

Wilt u gebruik van maken van uw spreekrecht, dan kunt u dit vooraf aan de raadsbijeenkomst bekend maken aan de griffier. Bij de oordeelvormende bespreking kan alleen worden ingesproken over het geagendeerde onderwerp. Bij de besluitvormende bespreking kan worden ingesproken over alle zaken waarvan de inspreker het wenselijk vindt dat de raad daarover wordt geïnformeerd. Inwoners en andere belangstellenden kunnen als toehoorder de openbare besprekingen vanaf de publieke tribunes bijwonen.

De eerste raadsbijeenkomst in de nieuwe stijl vindt op 7 september om 18:45 uur plaats in het provinciehuis te Lelystad. Ja