Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

30 augustus 2010

Symposium Arnon Grunberg: 'De wereld als poppenkast'

"Deze wereld is niets dan poppenkast voor verveelde goden." In zijn essay 'De Mensheid zij geprezen. Lof der Zotheid' (2001) typeert Arnon Grunberg de wereld als poppenkast, waarin mensen en goden hun rol spelen en keer op keer van rol wisselen. Op 7 september vindt een symposium plaats over levensbeschouwelijke aspecten van het werk van Arnon Grunberg. De auteur is hierbij zelf aanwezig. Het evenement wordt georganiseerd door het departement Religiewetenschap en Theologie van de Universiteit Utrecht.

Tijdens het symposium komen filosofische en cultuurkritische, religieuze en morele aspecten van Grunbergs werk aan de orde. Prof. dr. Johan Goud (Universiteit Utrecht) zal in gesprek gaan met Arnon Grunberg. Andere sprekers zijn letterkundigen prof. dr. Geert Buelens (Universiteit Utrecht), prof. dr. Thomas Vaessens (Universiteit van Amsterdam) en prof. dr. Jaap Goedegebuure (Universiteit Leiden) en theoloog prof. dr. Erik Borgman (Universiteit van Tilburg).

Foto: Eva Pel

Oratie prof. dr. Johan Goud

De dag wordt besloten met de oratie van prof. dr. Johan Goud als hoogleraar Religie en zingeving in literatuur en kunst. Zijn rede is getiteld "Ons verhaal is uit" - over religie en literatuur, Dostojewski en Grunberg. "Ons verhaal is uit" is de slotzin van de roman Misdaad en straf van de Russische schrijver Fjodor Dostojewski (1821-1881). De zin verwijst naar het einde van geloof, hoop en liefde, een onderwerp waarover Grunberg in de Volkskrant van 26 april 2010 een essay publiceerde. In zijn oratie stelt Goud de vraag: Wat wil het zeggen als geloof, hoop en liefde tot een einde komen? Wat betekent het voor theologen? En voor onze samenleving?

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York. In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen. Als Marek van der Jagt publiceerde hij De geschiedenis van mijn kaalheid (2000), waarmee hij voor de tweede keer de Anton Wachterprijs won. Voor Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Zijn meest recente roman is Onze oom (2008). Grunbergs werk is vertaald in vierentwintig talen. Hij schrijft columns, essays, recensies, korte verhalen en reportages voor diverse kranten, weekbladen en literaire tijdschriften en houdt een weblog bij op www.arnongrunberg.com.




Universiteit Utrecht