Gemeente Wassenaar

Loop mee met de estafette voor wereldmoeders op dinsdag 7 september a.s.

In samenwerking met SIMAVI organiseert de gemeente Wassenaar ook dit jaar weer een Estafette voor Wereldmoeders als onderdeel van een landelijke actie om aandacht te vragen voor één van de Millenniumdoelen, te weten minder vrouwen sterven door zwangerschap.

Om de moedersterfte onder de aandacht te brengen organiseert gezondheidsorganisatie Simavi de Estafette voor wereldmoeders. Van 4 tot en met 17 september aanstaande rijden estafette-ambassadeurs (lezeressen van het blad Esta) in oude Volkswagen busjes door Nederland. Zij doen elke dag een andere Millennium Gemeente aan.

Op 7 september aanstaande is de estafette in de gemeente Wassenaar om via een ludieke acties aandacht te vragen voor de millenniumdoelen in het algemeen en moedersterfte in het bijzonder. De ontvangst van de deelnemers is om 13.30 uur in Raadhuis De Paauw, Raadhuislaan 22 in Wassenaar. Na een korte introductie en het uitvoeren van een ludieke actie geeft burgemeester Jan Hoekema in het bijzijn van musicalster Antje Monteiro om 14.00 uur het startsein voor de wandeling vanaf het Raadhuis naar de openbare bibliotheek Wassenaar in de Langstraat.

Wij hopen dat wij ook op u mogen rekenen bij de Estafette voor Wereldmoeders! Het zou leuk zijn als ook veel (zwangere) moeders meelopen!! De kinderen kunnen uiteraard mee.

Route

Start Raadhuis De Paauw, Raadhuislaan, Victorialaan, Prinses Marielaan, oversteken Prinsenweg, Burchtlaan, Burchtplein, Gravestraat, Langstraat en eindigt bij de Openbare Bibliotheek Wassenaar in de Langstraat, waar u een drankje wordt aangeboden door de Wereldwinkel Wassenaar en een korte film wordt vertoond. De wandeling zelf zal ongeveer drie kwartier in beslag nemen met ludieke acties voor het Raadhuis (burgemeester), begin van de Langstraat (Antje Monteiro) en vóór de bibliotheek (net bevallen VVD-raadslid Anouk van Eekelen).

Programma


* 13.30 uur ontvangst deelnemers Raadhuis De Paauw
* 13.45 uur introductie wethouder Fred Sanders
* 14.00 uur start van de estafette met ludieke actie door burgemeester Jan Hoekema

* 14.45 uur einde wandeling bij de bibliotheek in Wassenaar ontvangst deelnemers bibliotheek Wassenaar met een drankje en hapje aangeboden door de Wereldwinkel Wassenaar
* 15.00 uur vertoning korte film en/of discussie
* 15.30 uur einde Estafette voor Wereldmoeders

Doelstelling en informatie

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de wereldgemeenschap heeft beloofd om ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen: de millenniumdoelen. Van 20 tot en met 22 september 2010 komen regeringsleiders in New York bij elkaar om de voortgang van deze doelen te bespreken. Met sommige doelen gaat het behoorlijk goed, maar onder andere millenniumdoel 5 - het terugdringen van moedersterfte - loopt drastisch achter. Jaarlijks sterven circa 536.000 vrouwen in het kraambed omdat zorg tekort schiet. Hierdoor wordt zwanger zijn een levensbedreigende situatie en raken gezinnen en de gemeenschap ontwricht. Dit mogen we niet laten gebeuren. U vindt uitgebreide informatie op www.simavi.nl en op www.wassenaar.nl.

Speciaal project

Naast de Estafette voor Wereldmoeders draagt de gemeente Wassenaar ook direct bij aan een project van Simavi "Moeder en kindzorg in Ghana". Voor nadere informatie omtrent het project verwijzen wij u naar de bijgevoegde brochure.

Antje Monteiro (tv-presentatrice, musicalster en zangeres)

"Ik weet helaas uit eigen ervaring wat de impact is als je je moeder verliest", zegt musicalster en tv-presentatrice Antje Monteiro. "Mijn nichtjes van 8 en 14 verloren hun moeder. Gelukkig zijn wij er voor hun en leven wij in een land waar er veel mogelijkheden zijn voor opvang, zowel emotioneel als financieel. Dat zou in de hele wereld zo moeten zijn. Moeder (mama) staat voor zorg, geborgenheid, zachtheid en warmte. Ik ben daarom blij dat ik met een klein gebaar kan bijdragen om de moedersterfte te helpen verminderen!" Meer informatie over Antje Monteiro vindt u op www.antje.nl

Brochure moeder en kindzorg in Ghana, feiten en cijfers (PDF-document 922 kB)

ACHTERGRONDINFORMATIE ESTAFETTE VOOR WERELDMOEDERS

Estafette voor Wereldmoeders

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de wereldgemeenschap heeft beloofd om ziekte, honger en armoede voor 2015 ver terug te brengen: de millenniumdoelen. Van 20 tot en met 22 september 2010 komen regeringsleiders in New York bij elkaar om de voortgang van deze doelen te bespreken. Met sommige doelen gaat het behoorlijk goed. Zo zijn er in Sub-Sahara Afrika successen geboekt op het gebied van kindersterfte. Tussen 1999 en 2004 was het aantal kinderen dat stierf aan de mazelen in Sub-Sahara Afrika nog nooit zo laag. Ook volgen steeds meer kinderen basisonderwijs. Toch moet er ook op die terreinen nog keihard worden gewerkt en zullen de millennium doelen niet zonder meer worden bereikt. Anderen millenniumdoelen lopen drastisch achter. Bijna 2,5 miljard mensen wachten op een eenvoudig toilet waardoor dodelijke infectieziektes kunnen worden voorkomen. En het aantal mensen met honger is door de economische recessie sinds 2005 weer toegenomen, ondanks eerdere successen. Ook millenniumdoel 5 - het terugdringen van moedersterfte - loopt heel ver achter. Jaarlijks sterven circa 536.000 vrouwen in het kraambed omdat zorg tekort schiet. Hierdoor wordt zwanger zijn een levensbedreigende situatie en raken gezinnen en de gemeenschap ontwricht. Dit mogen we niet laten gebeuren.

Verandering is mogelijk

Samen kunnen we moedersterfte verminderen, namelijk door te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, in voorbehoedsmiddelen voor vrouwen die niet zwanger willen worden, in de scholing van (traditionele) vroedvrouwen, in een betere bereikbaarheid en betaalbaarheid van ziekenhuizen voor de armsten, in noodzakelijke medicatie om bloedingen te stelpen en in veilige zwangerschapsafbrekingen indien de zwangerschap ongewenst is. Nog altijd sterven circa 536.000 vrouwen jaarlijks onnodig. De komende vijf jaar moeten we alles op alles zetten om het doel - 75% minder moedersterfte in 2015 - daadwerkelijk te halen.

Aandacht voor moedersterfte

Om de moedersterfte onder de aandacht te brengen organiseert gezondheidsorganisatie Simavi de estafette voor wereldmoeders. Van 4 tot en met 17 september rijden lezeressen van het blad esta in oude Volkswagen busjes door Nederland. In elke Millennium Gemeente waar de tour langskomt zal de burgemeester of wethouder - samen met een bekende Nederlander - door een ludieke actie aandacht vragen voor de millenniumdoelen in het algemeen en moedersterfte in het bijzonder. Ze presenteren bijvoorbeeld samen een lokaal televisieprogramma, werken een middag mee op een kraamafdeling van een ziekenhuis of hangen een spandoek aan de hoogste kerktoren.

Boodschap voor de Minister van Buitenlandse Zaken

Met de ludieke acties vragen de burgemeesters, wethouders en bekende Nederlanders aandacht voor het onderwerp Moedersterfte én roepen ze mensen op om via www.simavi.nl/wereldmoeders een boodschap te sturen aan de minister voor zijn vertrek naar de top in New York. Zo dringen ze er bij de minister op aan om aan millenniumdoel 5 de hoogste aandacht te geven.

Samenwerkingsverband

De Estafette voor Wereldmoeders is een initiatief van Simavi in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, VNG International (Millennium Gemeenten), esta, Belvilla vakantiehuizen, MYBODY en WellWater. Meer informatie op www.simavi.nl/wereldmoeders

Resultaten 2009

In 2009 deden 21 millennium gemeenten mee aan de estafette voor wereldmoeders. Bijna vier miljoen mensen hebben in hun lokale krant of op hun regionale televisie over moedersterfte kunnen lezen. Tientallen bekende Nederlanders zoals Sylvana Simons en Robert den Brink deden mee aan de estafette.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 14070 (toets alleen deze 5 cijfers)
E: gemeente@wassenaar.nl