Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Eerste 24-uursapotheek 7 dagen per week geopend in Amsterdam

Amsterdam, 30 augustus 2010. Als eerste ziekenhuis in Amsterdam opent het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis een 24-uursapotheek die 7 dagen per week bemand wordt. Iedereen in het ziekenhuis, patiënten, medewerkers, maar ook passanten en omwonenden kunnen bij de apotheek terecht. Een nieuwe aanwinst voor Amsterdam aangezien de apotheek een veilige omgeving biedt en daadwerkelijk 24 uur voor iedereen toegankelijk is.

De nieuwe apotheek ligt dichtbij de ingang van de centrale hal van het ziekenhuis aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam West. Mensen kunnen terecht voor ontslagmedicatie, poliklinische recepten, maar ook voor een doosje paracetamol. Indien nodig koppelt de 24-uursapotheek per fax de uitgegeven medicatie en aanvullende informatie terug naar de eigen openbare apotheek. In de nieuwe apotheek is het mogelijk om na ontslag geneesmiddelen mee naar huis te krijgen. De apotheek kan de farmaceutische zorg goed afstemmen op de medische zorg. De HIV-remmers van de HIV-patiënt zijn bijvoorbeeld niet in elke apotheek op voorraad. In de nieuwe apotheek is de medicatie wel aanwezig omdat dit aansluit op een specialisatie in het ziekenhuis. Patiënten van het ziekenhuis kunnen kiezen tussen de 24-uursapotheek van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis of de eigen openbare apotheek. Voor patiënten die geregeld in het ziekenhuis komen, zoals patiënten van de nierdialyse, zou het handiger kunnen zijn om de 24-uursapotheek als basisapotheek te kiezen.

De 24-uurs apotheek wordt op 7 september officieel geopend. Voorafgaand wordt een symposium georganiseerd om kennis te delen met openbare apothekers en ziekenhuisapothekers over medicatieverificatie. Bij medicatieverificatie staat het terugdringen van fouten en het voorkomen van schade door verkeerd medicatiegebruik centraal. Het is uiterst belangrijk dat de patiënt in het ziekenhuis en na ontslag uit het ziekenhuis de goede medicatie krijgt en juist is geïnformeerd.

Noot voor de redactie (