Waterschap Groot Salland

Proefsluiting Balgstuw te bezichtigen

Laatste wijziging: 30 augustus 2010

Op dinsdag 7 september vindt de jaarlijkse proefsluiting (pdf) van de opblaasbare stormvloedkering de Balgstuw bij Ramspol plaats. Dit is nodig voor een goede werking van deze kering tijdens het stormseizoen. De opgeblazen balgen zijn voor het publiek tussen 10.00 en 13.30 uur goed te bekijken vanuit het bedieningsgebouw aan de noordzijde (polderkant: Ramsweg 2).

Ook wordt hier een film vertoond over nut en noodzaak van de balgstuw en zijn waterschappers aanwezig voor het geven van informatie. Door de proefsluiting is het scheepvaartverkeer op 7 september gestremd van 07.00 uur tot middernacht.

Sinds 2002 beschermt de Balgstuw tijdens zware noordwesterstormen West-Overijssel tegen opstuwend water vanuit het IJsselmeer en Ketelmeer. Gemiddeld werkt de Balgstuw één keer per jaar. Bij forse noordwesterstorm biedt het water bij Ramspol tussen het Ketelmeer en het Zwarte Water dan een spectaculair schouwspel. Langzaam komen drie immense balgen boven water, die de woeste golven een halt toeroepen. De drie balgen zijn per stuk zo groot als tien rijtjeshuizen, hebben samen een lengte van 240 meter en zijn tien meter hoog. Iedere balg vult zich met 3,5 miljoen liter water én 3,5 miljoen liter lucht. Zodra de situatie dat vereist, worden ze geheel automatisch gesloten. Binnen een uur is de waterkering op hoogte en het achterland veilig. Hoe essentieel sterke en betrouwbare waterkeringen zijn, blijkt de afgelopen weken wel uit de beelden van de overstromingen in Midden- en Oost-Europa en Pakistan.

Water én lucht
De Balgstuw is de grootste balgkering ter wereld. Het systeem op zich is niet uniek. Met name in Japan wordt het veel toegepast om onder normale weersomstandigheden de waterstanden te regelen. Déze kering van het Waterschap Groot Salland is juist bedoeld om in abnormale omstandigheden in actie te komen. De Balgstuw is de enige stormvloedkering ter wereld die wordt gevuld met lucht én water.

Trechter
De Balgstuw speelt een beslissende rol bij het beschermen van West-Overijssel tegen het wassende water van het IJsselmeer en Ketelmeer. Dat heeft te maken met de vorm die het IJsselmeer in de afgelopen decennia gekregen heeft. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk, de vorming van de polders en de bouw van de dijk Lelystad-Enkhuizen is het IJsselmeer niet alleen steeds kleiner geworden, maar heeft het ook steeds meer een trechtervorm gekregen, met het Ketelmeer als smalste punt. Bij een noordwesterstorm wordt het water opgestuwd naar het Zwartemeer en het Zwartewater, richting de stadsgrachten van Zwolle en de Sallandse Weteringen met als gevaar een overstroming van een groot deel van West-Overijssel. Voor een goede werking van de stormvloedkering tijdens het stormseizoen is de jaarlijkse proefsluiting nodig.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl