Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
88 Vragen van de heer drs. R. Post
(ingekomen 29 juli 2010
en antwoorden door het college verzonden op 7 september 2010 )

De PvdA-fractie heeft kennisgenomen van brieven van een frequent gebruiker van de fietsroute Tolsteeg/Hoograven/Lunetten-Rijnsweerd/Uithof aan het college en gemeenteraad over het verwijderen van de fietsoversteek bij de oostzijde van de Waterlineweg (Galgenwaardsepad) over de Koningsweg. De PvdA-fractie heeft samen met de brievenschrijver ter plekke kennis genomen van de situatie. Volgens de gemeente is de fietsoversteek bij het Galgenwaardsepad verwijderd vanwege de verkeersveiligheid. Het is echter de vraag of onbedoeld niet het omgekeerde effect wordt bereikt. De PvdA onderschrijft de stelling van de brievenschrijver dat vooral op de kruising met de Tamboersdijk een (vooral voor fietsers, maar ook voor automobilisten) onduidelijke en daardoor gevaarlijke verkeerssituatie is ontstaan. Vooral fietsers komend vanaf het Galgenwaardsepad moeten een vreemde draai maken om hun weg via de kruising Koningsweg/Tamboersdijk langs de westzijde van de Waterlinieweg te kunnen vervolgen. Som mige fietsers ontwijken dit kruispunt door over de stoep onder het viaduct schuin de Koningsweg over te steken, met alle mogelijke gevolgen van dien. Het traject wordt door veel fietsers gebruikt voor woon-werkverkeer. Het is van belang dat zij een veilige en logische fietsroute kunnen volgen.

De PvdA-fractie heeft de volgende vragen aan het college:


1. Op welke wijze draagt het verwijderen van de fietsoversteek bij het Galgenwaardsepad bij aan de verkeersveiligheid?

Er is getracht de aansluiting tussen de provinciale weg vanuit Bunnik en de heringerichte Koningsweg aan de westzijde van het Waterliniewegviaduct, beter op elkaar aan te laten sluiten. In de nu gerealiseerde situatie zijn de oversteekbewegingen geconcentreerd op één goed zichtbare locatie ter hoogte van de Tamboersdijk. Het autoverkeer wordt daar door een drempel gedwongen zijn snelheid aan te passen.


2. Onderschrijft u de stelling dat door het verdwijnen van deze fietsoversteek bij de kruising van de Koningsweg met de Tamboersdijk een onduidelijke en gevaarlijke verkeerssituatie is ontstaan?

Ja en nee. Door de maatregelen is de oversteek bij de Tamboersdijk veiliger en overzichtelijker ingericht. Anderzijds blijkt dat door fietsers op de route Galgenwaardsepad - Lunetten de aanpassing als niet logisch ervaren wordt, zij steken nu op andere plekken over. Daarom zullen wij het functioneren van de oversteek opnieuw beoordelen en waar nodig aanpassen.


3. Deelt u de mening dat deze situatie wordt verergerd door de versmalling van de Koningsweg vlak vóór deze kruising?

Nee, voor de kruising Koningsweg / Tamboersdijk heeft deze versmalling geen negatief effect.


4. Bent u bekend met het feit dat het fietspad langs de Waterlinieweg veel wordt gebruikt door fietsend woon-werkverkeer tussen Tolsteeg/Hoograven/Lunetten en Rijnsweerd/Uithof?

Ja, zie ook antwoord 2.


5. Deelt u de mening dat de opgeheven fietsoversteek over de Koningsweg een logische schakel vormde in deze fietsoversteek?

Ja, zie ook antwoord 2.


6. Bent u bereid zich ter plekke op de hoogte te stellen van de situatie?

Ja, wij hebben de situatie ter plekke bekeken.


7. Bent u, mede gelet op uw ambitie om de fietsroutes in Utrecht te verbeteren en fietsgebruik te stimuleren, bereid om de opgeheven fietsoversteek in ere te herstellen? Zo nee, waarom niet?

Wij zullen het functioneren van de oversteek op de route Galgenwaardsepad - Lunetten opnieuw beoordelen en waar nodig aanpassen.

---- --