Ingezonden persbericht


Persbericht

DIEMEN, 7 september 2010

RANDSTAD: "RUIM 30 % BEDRIJVEN NIET KLAAR VOOR DE TOEKOMST"

Kandidaten in de techniek missen nog steeds vaak de juiste opleiding

Ruim 30 procent van de Nederlandse bedrijven is niet klaar voor de toekomst. Het wordt voor hen steeds moeilijker om personeel te werven met de juiste expertise. Dat concludeert Randstad Nederland naar aanleiding van een onderzoek naar de arbeidsmarkt dat vandaag is gepubliceerd op www.randstad.nl. Voor technische bedrijven is wel relevante werkervaring of de juiste opleiding. Over het algemeen geldt dat bedrijven zich onvoldoende realiseren dat door demografische en structurele veranderingen, zoals de vergrijzing, in de toekomst een blijvende en steeds krappere arbeidsmarkt ontstaat.

Algemeen directeur Chris Heutink van Randstad Nederland: "Strategische personeelsplanning en het hebben van een flexibele schil, oftewel ver doorgevoerde flexibiliteit is geen luxe, maar van levensbelang. Als bedrijven hier niet over nadenken, heeft dit directe invloed op de kwaliteit en mogelijk op het voortbestaan van hun organisatie. Kan mijn organisatie mee bewegen met de markt? En minstens zo belangrijk; kan ik wel de juiste mensen vinden om mijn bedrijf draaiende te houden? Om dit te voorkomen moeten we nu aan de slag, anders is het te laat."

Flexibele schil
Uit de Randstad Arbeidsmarktverkenning blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse werkgevers wel het belang van flexibilisering onderkent. Deze werkgevers erkennen dat de personeelsopbouw van hun organisatie structureel anders moet zijn. Zij geven aan in 2013 te beschikken over een flexibele schil, die hen beter in staat stelt mee te bewegen op de economie. Deze schil bestaat naast uitzendkrachten ook uit zzp'ers, freelancers en mensen met kortlopende contracten.

Afgelopen jaar heeft 38% van de organisaties (veel) meer gebruik gemaakt van flexibel personeel. De zorg sector, industrie en onderwijs gebruiken flexibel personeel vaak om de kosten te beheersen. In de industrie zet 79% van de ondervraagden flexibel personeel in. De industrie heeft daarnaast het beste ontwikkelde beleid met betrekking tot flexibilisering en personeelsplanning. Deze sector heeft minder last van te weinig aanbod in vergelijking tot andere bedrijfstakken. Wél is het gebrek aan relevante werkervaring of de juiste opleiding van de kandidaten een probleem. Volgens de respondenten zijn functies in de civiele techniek het moeilijkst om in te vullen.

Volgens Randstad Nederland is meer nodig om klaar te zijn voor de toekomst. Strategische personeelsplanning is een voorwaarde voor goede bedrijfsvoering. Dit betekent dat organisaties het begrip flexibiliteit zo ruim mogelijk moeten invullen. Een organisatie beschikt niet alleen over flexibiliteit door de aanwezigheid van een flexibele schil. Flexibiliteit houdt ook in: contracten op maat, thuiswerken of een flexibele invulling van werktijden zodat ouders hun kinderen van school kunnen halen. Kortom; een aantrekkelijke werkgever zijn voor al die werknemers die een organisatie voor kortere of langere tijd wil inhuren.

De Arbeidsmarktverkenning, die gehouden is onder 1346 vertegenwoordigers van organisaties, laat verder zien dat een derde van de werkgevers géén relatie legt tussen de huidige toestand op de arbeidsmarkt en de gewenste samenstelling en opbouw van het toekomstig personeelsbestand. Juist bedrijven in de zorg, onderwijs en techniek die nu tijdens de laag conjunctuur moeite hebben de juiste mensen te vinden, bereiden zich het minst voor op de toekomst.