Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 7 september  |
|2010                                              |

1. Goedkope Koopwoningen Gedeputeerde Staten hebben het subsidieplafond van de Stimuleringsregeling Goedkope Koopwoningen vastgesteld op 10.830.000 euro. Het gaat om een ombuiging bij de Voorjaarsnota 2010.

2. Q-koorts Tot nu toe zijn er dit jaar veel minder mensen ziek geworden door Q-koorts dan vorig jaar. De genomen maatregelen lijken effectief te zijn geweest. Ook wijst onderzoek uit dat het vaccin voor dieren goed werkt. Hierover informeren Gedeputeerde Staten PS in een brief over de stand van zaken omtrent de Q-koorts.

3. Geen aanvullend beleid voor vormgeving Brabant kent een groot aantal initiatieven op het gebied van vormgeving. Te denken valt aan het Grafisch Design Museum, het Europees keramisch Werkcentrum en het Audax Textielmuseum. De provincie is met haar beleid actief betrokken bij diverse projecten en initiatieven. Omdat de vijf grote steden in Brabant ('s-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Breda en Helmond) vormgevingsbeleid verder oppakken en omdat er nu geen sprake meer is van de komst van een nationaal instituut voor design en vormgeving naar Brabant, is extra aanvullend provinciaal beleid niet noodzakelijk. Dat laten GS weten aan de Statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

4. Toezicht Verordening Stikstof Voor alle risicovolle veehouderijen wordt 100% toezicht op de naleving van de Verordening Stikstof en Natura 2000 ingesteld. Hiertoe wordt de formatie tijdelijk uitgebreid met 1,6 fte in 2011 en 0,9 fte in 2012. GS geven met dit besluit invulling aan de motie van Provinciale Staten van 9 juli 2010. Het besluit wordt ter kennisneming aangeboden aan de Statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

5. Subsidieregeling Beëindiging Intensieve Veehouderijen GS stellen de Subsidieregeling Beëindiging Intensieve Veehouderijen van 1 oktober tot en met 15 november 2010 open voor het indienen van aanvragen. In totaal is E 5,1 miljoen beschikbaar voor deze aanvraagperiode. Verder is genoemde regeling op een aantal punten aangepast. De beëindiging van intensieve veehouderijbedrijven moet onder meer leiden tot het terugdringen van de ammoniakbelasting op natuurgebieden.

6. Ontheffingen intensieve veehouderij GS bieden de Statencommissie Ruimte en Milieu een overzicht aan van ontheffingen voor intensieve veehouderijen in het kader van de Verordening Ruimte. In de eerstvolgende vergadering van genoemde commissie (24 september aanstaande) komt de afhandeling van lopende zaken rond de verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven aan de orde.

7. Monumentenbeleid provincie herijkt Het monumentenbeleid van de provincie is onder de loep genomen en herijkt. In de nieuwe visie op monumentenbeleid wordt teruggeblikt op de afgelopen periode. Van daaruit wordt bezien hoe het beleid in de toekomst vorm moet krijgen.

8. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan de uitwerkingsplannen ex artikel 11 WRO (oude wet) 'Terlo, uitwerking I' en 'Terlo uitwerking 2' van de gemeente Bergeijk.