Gemeente Lochem


Gemeente Lochem onderzoekt ondersteuning vrijwilligers en mantelzorgers

De gemeente Lochem start midden september een onderzoek onder vrijwilligers en mantelzorgers om vast te stellen wat zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit onderzoek om eventueel haar beleid aan te passen.

Welke ondersteuning is nodig?
De gemeente Lochem wil met het onderzoek in beeld krijgen hoe het staat met vrijwilligers en mantelzorgers in de gemeente. Welk werk doen ze? Waarom doen ze wat ze doen? Lopen ze misschien tegen knelpunten aan? Met de bevindingen uit dit onderzoek kan de gemeenteraad vaststellen welke ondersteuning ze wil bieden aan vrijwilligers en mantelzorgers. Zo kan de gemeente ervoor zorgen dat zij de ondersteuning krijgen die zij ook daadwerkelijk nodig hebben.

Vragenlijst en gesprekken
De gemeente Lochem vraagt vrijwilligers en mantelzorgers mee te werken aan het onderzoek. In de komende weken krijgen zij een uitnodiging om een korte vragenlijst in te vullen. Een aantal organisaties krijgen per post een langere vragenlijst toegestuurd. Daarna organiseert de gemeente een aantal vraaggesprekken in kleiner verband om verder te praten over deze onderwerpen. Een vragenlijst geeft een goed beeld, maar zegt nog lang niet alles. Het bedrijf BMC, dat uitgebreide ervaring heeft op dit gebied, ondersteunt de gemeente bij dit onderzoek.

Aan de slag met de uitkomsten
Aan het eind van dit jaar verwacht de gemeente de uitkomsten van het onderzoek. Deze uitkomsten zijn richtlijnen voor het nieuwe beleid voor vrijwilligers en mantelzorgers. Voor het voorjaar van 2011 staat de uitrol gepland en kunnen de vrijwilligers en mantelzorgers de eerste effecten verwachten. Ook in deze fase zal de gemeente in gesprek gaan met verschillende partijen.

Voortgang en informatie
De gemeente Lochem houdt u via de gemeentepagina's op de hoogte van de voortgang van het onderzoek. Meer informatie vindt u op deze website. Hier vindt u binnenkort ook de vragenlijst van 4 à 5 vragen. U kunt deze ook bij het loket afhalen.

De gemeente Lochem is door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wettelijk verplicht vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Zo financierde de gemeente al een vrijwilligerscentrale en steunpunt mantelzorg. Vorig jaar heeft de gemeente ook een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten voor alle inwoners.