Gemeente Cromstrijen


Aanleg bedrijvenpark gestart

07-09-2010

Bedrijvenpark Hoeksche Waard C.V. startte op 6 september 2010 met het aanbrengen van de voorbelasting: een dik pakket zand om het zakken van de bodem te versnellen en de aanleg van wegen én bouwrijpe kavels mogelijk te maken.

Wethouder Lafeber van de gemeente Binnenmaas verrichtte namens de Raad van Commissarissen van Bedrijvenpark Hoeksche Waard C.V. de starthandeling, die werd bijgewoond door bestuurders van de 5 Hoekschewaardse gemeenten. Als aandeelhouders in de ontwikkeling zijn zij allen nauw betrokken bij de realisatie van het Bedrijvenpark.

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij de inrichting, de ontwikkeling én de uitvoering van Bedrijvenpark Hoeksche Waard. Daarom heeft Bedrijvenpark Hoeksche Waard C.V. bij de gemeente Binnenmaas en Suiker Unie een verzoek ingediend om voor het zandtransport gebruik te mogen maken van de haven van Suiker Unie in Puttershoek. Het zand wordt per schip aangevoerd en in de haven overgeladen in vrachtwagens. Deze rijden in overleg met het waterschap vervolgens over de voormalige slibvelden van de suikerfabriek voordat ze uiteindelijk op de Langeweg uitkomen.

Tijdens het zandtransport maakt aannemer Martens & Van Oord gebruik van grote stalen rijplaten (12 bij 3,5 meter) waarmee een tijdelijke stalen weg wordt gecreëerd voor het zandtransport. Door de aanleg van deze tijdelijke weg wordt het bestaande akkerland gespaard en wordt het wegennet minder belast. Ook vindt er een forse besparing in het brandstofverbruik plaats, hetgeen een directe CO²-reductie tot gevolg heeft. Voordat de vrachtwagens de eerste woningen bereiken, rijden ze al het bouwland in om hun lading zand af te leveren. De wagens gaan dezelfde route weer terug om de volgende lading te halen. Door de coördinatie van de zandtransporten op deze manier te regelen, wordt de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt.

Het aanbrengen van de voorbelasting is gepland van 6 september tot en met eind november 2010. De verwachting is dat het zandpakket een half jaar moet blijven liggen.