Provincie Noord-Brabant


|7 september   |
Cadeau provincie voor eigenaren in Monumentenweekeinde Gedeputeerde bezoekt Brabantse gerestaureerde monumenten

Vijf gerestaureerde monumenten krijgen tijdens het open Monumentenweekeinde op 11 en 12 september een cadeau van de provincie Noord-Brabant. Op de muur van de gebouwen komt een zogenoemde 'tag'. Als bezoekers speciale software downloaden, kunnen zij met hun mobiele telefoon informatie over buiten- én binnenkant van het monument krijgen, ook als de deuren gesloten zijn.

Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema reikt het cadeau komende zondag persoonlijk uit aan vijf eigenaren van monumenten. Ze bezoekt molen D'n Evert in Someren, de Magdalenakerk in Geffen, de Mariakerk in Vught, de Lambertuskerk in Vessem en de stoomketelfabriek van de gebroeders Deprez in Tilburg.

Speerpunten Het project 'Restauratie van monumenten' is een van de speerpunten van het provinciaal beleid op het gebied van monumentenzorg. Gedeputeerde Van Haaften: "Als provincie willen wij monumenten beschermen. Dat doen we samen met de eigenaren en vrijwilligers, die zich inzetten voor restauratie van de gebouwen. Zo zorgen wij er gezamenlijk voor dat onze kinderen en kleinkinderen toegang hebben en houden tot onze geschiedenis. Ik noem dat altijd behoud door beleven." De aanpak van de provincie is vooral gericht op het stimuleren van achterstallige restauraties bij Brabantse monumenten. Die ondersteuning wordt via diverse organisaties gegeven. Daarnaast investeert de provincie in de periode van 2008 tot 2012 circa 50 miljoen euro in Brabantse monumenten.