Gemeente Alkmaar

BESLUITENLIJST van de vergadering van burgemeester en wethouders van 7 september 2010 Aanwezig: P.M. Bruinooge, voorzitter mevr. ir. A. van Dam drs. N.M.C. Alsemgeest W.A.J. van Veen mr. P. de Baat J.P. Nagengast, MBA G.L.J. Leerink drs. J.C.M. Cox, secretaris 1. Opening en mededelingen De besluitenlijsten van de vergaderingen van 27 augustus en 31 augustus-1september 2010 worden vastgesteld. Besluiten Raadsvragen VVD inzake Oktoberfest Probleemstelling: Het lid van de raad, de heer Heerema , heeft ons bij brief van 6 augustus, aangevuld bij brief van 9 augustus 2010 vragen gesteld inzake Oktoberfest. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 10.403 Bruinooge Raadsvragen VVD inzake Orde & Veiligheid in het centrumgebied bij voetbalwedstrijden Probleemstelling: Het lid van de raad, Rudmer Heerema, heeft ons bij brief van 29 juli 2010 vragen gesteld inzake Orde & Veiligheid in het centrumgebied bij voetbalwedstrijden. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 10.363 Van Dam Raadsvragen OPA inzake "brief burgemeesters aan informateurs schept verwarring" Probleemstelling: Het lid van de raad, Anjo van de Ven, heeft ons bij brief van 28 juli 2010 vragen gesteld inzake een door de Kamer van Koophandel en de regiogemeenten (H2A) verzonden brief aan de informateurs Rosenthal en Wallage. OPA stelt dat deze brief

2.

10.386 Bruinooge

verwarring schept inzake de positie die Alkmaar t.a.v. gasopslag steeds heeft ingenomen (raadsbesluit december 2009). Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 10.399 Alsemgeest Raadsvragen OPA inzake `Geschiedenis zichtbaar maken' (archeologie/Paardenmarkt) Probleemstelling: Het lid van de raad, Anjo van de Ven, heeft ons bij brief van 1-8-2010 vragen gesteld inzake `Geschiedenis zichtbaar maken'. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording. 10.300 Van Veen Beeldkwaliteitplan en Welstandscriteria Doelenveld Carré Probleemstelling: Voor de planontwikkeling op en rond het Doelenveld zijn kaders nodig om de in te dienen bouwplannen te kunnen toetsen t.a.v. beeldkwaliteit. Voor een goede inpassing in de omgeving zijn een beeldkwaliteitplan en welstandscriteria nodig om zowel ruimtelijk als qua architectuur een goede aansluiting op de bestaande historische Binnenstad te waarborgen. Op basis van de in november 2009 door de gemeenteraad vastgestelde Nota van Uitgangspunten Doelenveld Compleet is een Beeldkwaliteit en Welstandscriteria YXIE opgesteld. Vanaf 25 november 2009 heeft het Beeldkwaliteitplan en Welstandscriteria YXIE gedurende zes weken ter visie gelegen. Mede vanwege vragen van de Historische Vereniging ten aanzien van mogelijkheden voor bespreking heeft het college van b&w besloten de ter inzage termijn vanaf 4 januari te verIengen tot 31 maart. In de vergadering van 16 februari heeft de adviesgroep YXIE dit plan besproken. Dit heeft geleid tot een schriftelijk reactie van 19 april 2010. Tevens is een zienswijze ingediend door de Historische Vereniging. Beide reacties zijn als bijlage bij het raadsvoorstel gevoegd. De ingediende reacties haken vooral in op de tot nu gevoerde procedure. Daarover kan opgemerkt worden dat hierover bij de behandeling en vaststelling van de Nota van Uitgangspunten en de Kaderstellende nota door de gemeenteraad al uitgebreid is gesproken. In het vooroverleg met de buurt en in het daarop volgende participatietraject zijn allerlei opmerkingen gemaakt. Deze hebben tijdens het ontwerptraject tot de nodige aanpassingen geleid, waarmee het voorliggende plan naar onze mening het plan is, dat aan zoveel mogelijk bezwaren tegemoet komt. Besluit: 1. In te stemmen met het Beeldkwaliteitplan en Welstandscriteria Doelenveld Carré (juli 2010). 2. Het Beeldkwaliteitplan en Welstandscriteria Doelenveld Carré (juli 2010) via bijgaand raadsvoorstel ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden (via de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer).

2

10.378 Van Veen

Bestemmingsplan Doelenveld Carré Probleemstelling: Voor de gewenste ontwikkeling (nieuwbouw YXIE, bioscoop, functiewijziging Aldigebouw en verbreding van de naastgelegen steeg) op het huidige Doelenveld is een bestemmingsplanherziening in procedure gebracht. Het ontwerpbestemmingsplan heeft met ingang van 18 juni 2010 gedurende 6 weken ter visie gelegen. Binnen die periode zijn tegen het ontwerpplan 12 brieven met zienswijzen en een petitie met 62 handtekeningen ingediend. De zienswijzen, welke voor uw raad ter inzage liggen, zijn samengevat en voorzien van conceptreacties verwerkt in de bijgevoegde `Zienswijzennota Ontwerpbestemmingsplan `Doelenveld Carré' '. Op grond van het bepaalde in artikel 3.8, lid 1 onder e van de Wet ruimtelijke ordening moet het bestemmingsplan worden vastgesteld binnen 12 weken na afloop van de periode van de tervisieligging, dat wil zeggen uiterlijk op 20 oktober. Dit betekent dat het vaststellingsbesluit uiterlijk in de raadsvergadering van 30 september aan de orde moet komen. Besluit: Het bestemmingsplan `Doelenveld Carré' ter vaststelling voor te leggen aan de raad.

10.393 Van Veen

Raadsvragen VVD inzake het Centrum Prostitutiezorg Probleemstelling: Het lid van de raad, Y. de Bont , heeft ons bij brief van 5 augustus 2010 vragen gesteld inzake het Centrum Prostitutiezorg Alkmaar. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

10. Van Veen

Raadsvragen LA inzake MCA en Exodus Probleemstelling: Het lid van de raad, M. Bolte , heeft ons bij brief van 6 september 2010 vragen gesteld inzake het MCA en Exodus. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

10.398 Van Veen

Raadsvragen VVD inzake Exodus Probleemstelling: Het lid van de raad, Y. de Bont, heeft ons bij brief van 2 augustus j.l. vragen gesteld inzake de subsidiëring van Exodus. Besluit: In te stemmen met bijgaande beantwoording.

3

10.384 Nagengast

Evaluatie gladheidbestrijding 2009/2010 Probleemstelling: De afgelopen winterperiode heeft Nederland een hoop ijs- en sneeuwpret opgeleverd. Helaas gaan sneeuw en ijs ook altijd gepaard met overlast, in het bijzonder in het verkeer. Vanwege het uitzonderlijke karakter van de afgelopen winter (voor Nederlandse begrippen langdurig en extreem) is er dan ook flinke hinder voor het verkeer geweest. In de gemeenteraad van februari is een evaluatie van de gladheidbestrijding winter 2009 /2010 toegezegd. Uit de evaluatie blijken enkele verbeterpunten, zoals o.a. meer handmatige acties wanneer locaties slecht of onbereikbaar zijn voor gladheidsvoertuigen, het sneeuwvrij borstelen van fietspaden (in plaats van sneeuwvrij schuiven), het aanzoeken van meer alternatieve leveranciers om zouttekorten te kunnen opvangen en het eerder en actiever communiceren over de wijze van gladheidsbestrijding en knelpunten hierbij richting de bevolking. Besluit: 1. In te stemmen met de verbeterpunten voor het uitvoeringsplan voor de gladheidbestrijding. 2. Het contract met zoutleverancier Akzo Nobel niet te wijzigen en de gegarandeerde hoeveelheid te leveren zout daarmee dus niet verhogen. 3. Conform de evaluatie een eerdere en ruimere inzet te plegen als er zich vergelijkbare situaties voor zullen doen terzake. 4. Deze nota ter informatie aan de commissie SOB voor te leggen ter afdoening van afspraak 3 op de actielijst.

10.409 Nagengast

Kapvergunning Alkmaarderhout Probleemstelling: Het kappen van totaal 66 bomen in de Alkmaarderhout. Besluit: De gemeente Alkmaar, ten name van het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de Kapverordening gemeente Alkmaar 2004 een vergunning te verlenen voor het kappen van 66 bomen in de Alkmaarderhout te Alkmaar. Het gaat hierbij om 2 beuken met een stamdoorsnede van 20-30 cm, 3 eiken met een stamdoorsnede van 25-60 cm, 21 elzen met een stamdoorsnede van 30-40 cm, 1 es met een stamdoorsnede van 100 cm, 28 esdoorns met een stamdoorsnede van 25-50 cm, 3 iepen met een stamdoorsnede van 20-35 cm, 1 kastanje met een stamdoorsnede van 100 cm, 2 populieren met een stamdoorsnede van 50-70 cm en 3 veldesdoorns met een stamdoorsnede van 25-30 cm. Het vellingen betreft volgens het Beheerplan Alkmaarderhout 2007-2017 alsmede de slechte vitaliteit van enkele bomen.

4

10.410 Nagengast

Kapvergunning Doelenveld Probleemstelling: Het kappen van totaal 6 bomen op het Doelenveld. 2 meelbessen, 1 linde, 2 esdoorns en 1 hemelboom. Besluit: De gemeente Alkmaar, ten name van het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de Kapverordening gemeente Alkmaar 2004 een vergunning te verlenen voor het kappen van 6 bomen op het Doelenveld t.b.v. het bouwrijp maken en bouwen van YXIE.

5

---- --