Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 7 september 2010

Pantar pakt met taalles laaggeletterdheid aan

Ervaringen werknemers gebundeld in 'En dan gebeuren er wonderen'

Vandaag nam Agnes Jongerius, voorzitter Vakcentrale FNV, het boekje 'En dan gebeuren er wonderen' van Pantar Amsterdam in ontvangst. Het boekje werd gepresenteerd tijdens de Week van de Alfabetisering (6 t/m 12 september) en laat zien hoe het leren lezen en schrijven heeft bijgedragen aan de persoonlijke ontwikkeling van verschillende Pantarmedewerkers. In Nederland is ongeveer 7% van de bevolking (anderhalf miljoen mensen) laaggeletterd. Bij instellingen in de Sociale Werkvoorziening (SW) zoals een deel van Pantar Amsterdam, ligt dat percentage volgens het CNV op ongeveer 15%.

Bij SW-instellingen behoren veel werknemers tot de groep waarin analfabetisme en laaggeletterdheid voorkomt. Pantar Amsterdam vindt dat ze daar als mensontwikkelbedrijf wat aan moet doen. Om deze mensen de kans te geven zich beter te ontwikkelen is Pantar daarom gestart met taallessen. Agnes Jongerius: "Niet goed lezen en schrijven is natuurlijk nog problematischer als je ook nog een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebt. Voor ons als vakbond is taalvaardigheid een belangrijk hulpmiddel bij het doorbreken van deze afhankelijkheid. Het stelt mensen in staat om beter voor zichzelf op te komen."

Vergroten veiligheid
Twee jaar geleden is Pantar Amsterdam begonnen met taallessen. Het beheersen van de taal voorkomt ongelukken en verhoogt de veiligheid op de werkplek. Bijvoorbeeld door het kunnen lezen van veiligheidsvoorschriften. Dit blijkt ook uit onderzoek van de TU Delft (2010). Co Gennissen, manager Groen bij Pantar Amsterdam: "We kwamen er achter dat medewerkers bij ons moeite hadden met lezen en schrijven. Dat wilden we graag aanpakken. Het taalprogramma verloopt succesvol. Enkele medewerkers zijn zelfs inmiddels doorgestroomd naar een opleiding bij het ROC."

Meer zelfvertrouwen
Het kunnen lezen en schrijven heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen. Mensen veranderen doordat ze kunnen lezen en schrijven. Zo zijn ze meer zelfredzaam en krijgen ze meer zelfvertrouwen. "Uiteindelijk gaat het om het geluk van mensen. Als werkgever heb je daar ook een rol in." Aldus Margreet de Vries, directeur Stichting Lezen en Schrijven.

Over Pantar Amsterdam
Pantar Amsterdam begeleidt mensen op weg naar een ongesubsidieerde baan. Iedereen is bij ons aan het werk. We begeleiden meer dan 9.000 mensen bij 800 werkgevers en in onze eigen productiebedrijven, zodat mensen hun capaciteiten verder ontwikkelen.

Einde bericht



Ingezonden persbericht