Ernst & Young

Ernst & Young bespreekt Fiscale wetgevingsmonitor met Kamerleden

"Nederlandse ondernemers verdienen een goed fiscaal beleid"

7 sept - Zojuist presenteerde Marnix van Rij van Ernst & Young samen met diverse partners de Fiscale Wetgevingsmonitor aan Kamerleden en fiscale woordvoerders. Na een korte toelichting kwam een levendige discussie op gang over de knel- en verbeterpunten maar ook over de behaalde resultaten. Ook mevrouw drs. A. Berg, Directeur-Generaal Fiscale Zaken, Ministerie van Financiën en mr. J.M. Lammers, secretaris Fiscale Zaken en Ondernemerschap VNO-NCW/MKB Nederland namen deel aan de discussie.

Met de vijfde editie van de Fiscale Wetgevingsmonitor levert Ernst & Young een inhoudelijke bijdrage aan het wetgevingsproces. Partners van Ernst & Young belichten gesignaleerde knel- en verbeterpunten in recent ingevoerde fiscale wetgeving op positief-kritische wijze. Het gaat daarbij om onderwerpen als vennootschapsbelasting, het BTW-pakket, de regeling rondom bedrijfsopvolging en loonbelasting. Jeroen Lammers van VNO-NCW/MKB Nederland: "Deze vijfde editie bevat rake en scherpe analyses."

Internationaal belang
Vennootschapsbelasting is bij uitstek een instrument om de economie te stimuleren. Rudolf de Vries van Ernst & Young: "Met de invoering van de innovatiebox is een belangrijke stap gezet. De deelnemingsvrijstelling is de laatste jaren voortdurend aangepast. Een deel van de complexe regels die in 2007 zijn ingevoerd, zijn gelukkig weer teruggedraaid maar het blijft buitengewoon gecompliceerd." Een aantrekkelijk fiscaal beleid is belangrijk voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Jeroen Lammers van VNO-NCW/MKB Nederland: "Ons land is een open economie en daarom gebaat bij een solide fiscaal beleid en een bestendig investeringsklimaat."

Twee gezichten van de overheid
Arjo van Eijsden van Ernst & Young: "We zien een tweesporenbeleid van de fiscus ontstaan. Enerzijds is de fiscus de vriendelijke vriend en een betrouwbaar gesprekspartner, anderzijds is het een geduchte tegenstander die nieuwe en strenge sancties introduceert. De overheid moet ervoor waken dat de twee sporen niet te ver uiteen gaan lopen." Jeroen Lammers: "Nederlandse ondernemers zijn gebaat bij een goed en duidelijk fiscaal beleid. Uiteindelijk zijn zij degenen die onze economie voor een groot deel draaiend houden. Er moet een goede balans worden gevonden tussen complexe en gedetailleerde wetgeving enerzijds en duidelijkheid en ruimte voor ondernemers anderzijds."