Socialistische Partij

Roemer: 'PVV ontloopt verantwoordelijkheid'


07-09-2010 * "De PVV wil, durft of kan niet meeregeren. Iedere politieke partij moet als het erop aankomt de verantwoordelijkheid nemen om te regeren. Het is opmerkelijk dat Wilders dat niet doet; hij ontloopt zijn verantwoordelijkheid." Dat zei SP-leider Emile Roemer in het debat over de formatie dat vandaag in de Tweede Kamer werd gehouden.

Volgens Roemer heeft het politieke geharrewar het aanzien van de politiek geen goed gedaan: "Terwijl mensen zich zorgen maken over hun pensioen en over de kwaliteit van de thuiszorg, maken politici elkaar hier harde verwijten en ontlopen ze hun verantwoordelijkheid. Mark Rutte roept triomfantelijk dat er een pakket aan bezuinigingen ligt waar rechts Nederland 'haar vingers bij aflikt.' Dan weten harde werkers, zieken, ouderen en gehandicapten wel waar de klappen gaan vallen."

De SP-leider verbaast zich over de houding van het CDA: "Van 'uiterste noodzaak' is samenwerking met de PVV plotseling de eerste voorkeur voor het CDA geworden. Dat kan overigens links zich ook aantrekken. Ik heb heel vaak geprobeerd om tot een centrumlinks akkoord te komen. We hadden het CDA dan echt een alternatief kunnen bieden. Een rechts kabinet is de tol die links betaalt voor gebrek aan daadkracht en samenwerking."