Universiteit van Tilburg

Persbericht 7 september 2010

Crisis en licht in IJsland: fotoreportage Gerdien Wolthaus Paauw

Van 6 september tot en met 21 oktober exposeert fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw in het Cobbenhagengebouw van de Universiteit van Tilburg Iceland Day for Night - a photography project on a sustainable economic future. De expositie bestaat uit IJslandse dag- en nachtlandschappen en portretten van IJslanders in crisistijd.

ice lagoon "My goal is to keep my family together, feed them and prepare them for life. If we lose the house, we could always try and start again." Dat zei Aníta Sigrun Petrusdottír, een van de participanten in `Day for Night' tegen fotografe Gerdien Wolthaus Paauw over de crisis in IJsland. In de zomer van 2009 en winter 2010 bereisde de Tilburgse fotografe alle uithoeken van dit afgelegen, geologisch jonge eiland. Ze portretteerde 38 IJslanders en interviewde hen over de gevolgen van de internationale economische crisis op hun leven.

Daarnaast fotografeerde Wolthaus Paauw landschappen, die in hun ruige ongereptheid doen denken aan de oertijd, aan het ontstaan van de aarde. Ze fotografeerde zowel tijdens heldere zomernachten als op korte winterdagen. Het onderscheid tussen dag of nacht is soms nauwelijks te maken: de zomernacht is er zo licht als de dag. Het licht is voor de fotografe een teken van hoop, op tijden na de crisis waarin hebzucht en consumentisme het afleggen tegen soberheid en goed rentmeesterschap.

De expositie vloeit voort uit de recente aankoop van dertien landschappen uit `Day for Night' door de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en de kunstcommissie van de Universiteit van Tilburg.

Gerdien Wolthaus Paauw (Rijnsburg, 1965) is documentair fotograaf. Zij werkt voor bedrijven en organisaties in de profit en non-profit sector. Daarnaast maakt zij autonoom werk, dat is opgenomen in menige collectie. `Day for Night' is haar eerste internationale project. In 2005 studeerde ze af aan de FotoAcademie Amsterdam met `Gevangen Verlangen' een serie over vrouwen in de Penitentiaire Inrichtingen Breda.