D66

dinsdag 7 september 2010

EU begroting 2011: verkeerde keuzes bij bezuinigingen

Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy verwijt de Raad gebrek aan een lange termijn visie ten aanzien van de Europese begroting 2011.

"Het is onbegrijpelijk dat terwijl de Europese economie schreeuwt om grensoverschrijdende investeringen in een duurzame, innovatieve economie, de lidstaten juist die investeringen voor een deel terugdraaien", licht Gerbrandy toe.

EU2020

Europa heeft volgens Gerbrandy de meeste toegevoegde waarde als de begroting concentreert op de prioriteiten die zijn vastgesteld in de EU2020-strategie, de lange termijn strategie die moet zorgen voor een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid.

onderzoek

Gerbrandy: "Ik snap dat er gezien de economische situatie een brede wens is om overheidsuitgaven te beperken, maar er wordt vervolgens bezuinigd op de verkeerde terreinen. " Zo vermindert de Raad de uitgaven voor ondermeer onderzoek, energie, natuur en milieu-innovatie en mobiliteit binnen de interne markt.

immigratiebeleid

Daarnaast wordt bijna 10 procent bezuinigd op burgerrechten, vrijheid en justitie, en dan vooral immigratiebeleid. Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon zijn juist op deze terreinen extra bevoegdheden voor Europa gekomen en is er behoefte aan meer samenwerking.

hervormingen

Ook wordt volgens D66 ten onrechte 50 miljoen bezuinigd op het onderdeel van het buitenland beleid dat kandidaat lidstaten ondersteunt om de nodige hervormingen door te voeren. "We moeten ze er juist bij houden, en de kandidaat lidstaten helpen om de nodige sociaal-economische en democratische hervormingen te realiseren.".

terugharken

Gerbrandy: "De lidstaten laten zien waarin ze vooral geïnteresseerd zijn: zoveel mogelijk geld weer terugharken naar hun eigen land. Daarom wordt er geen cent bezuinigd op het cohesie- en structuurbeleid."