D66

dinsdag 7 september 2010

EU moet optreden tegen Roma uitzettingen

"In plaats van 100 euro neer te tellen voor de uitzetting van elk Roma kind zouden we dat bedrag moeten investeren in onderwijs voor elk Roma kind", dat zei Sophie in ´t Veld tijdens het debat in het Europees Parlement over de uitzetting van Roma in de EU.

"De EU regels staan weliswaar uitzettingen toe, maar alleen op individuele basis en als er sprake is van een ernstig risico voor de openbare orde en veiligheid." Sinds januari dit jaar heeft Frankrijk meer dan 8.000 Roma naar Roemenië en Bulgarije uitgezet. Inzet van het debat was om met de Commissie te bespreken of Frankrijk en andere landen de EU-bepalingen het vrije verkeer van personen en de grondrechten hebben geschonden. Voor In ´t Veld staat dit als een paal boven water:

"Roma zijn ook Europese burgers en hun rechten moeten gerespecteerd worden. Als een individu de fout ingaat dan moet dat worden bestraft, maar ik kan er niet bij dat we in de 21ste eeuw opnieuw in Europa bezig zijn met het deporteren van groepen mensen. De Franse president Sarkozy en ook politici uit andere landen stigmatiseren deze groep voor electoraal gewin maar schenden wel de EU grondrechten."

In heel Europa zijn Roma vaak slachtoffer van discriminatie en leven ze in erbarmelijke omstandigheden. Volgens In ´t Veld is uitzetting dan ook niet de oplossing maar moet de EU gericht investeren in onderwijs en huisvesting.