Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


* http://www.minlnv.nl/pls/portal/url/page/minlnv/actueel/voorlooppagina?p_file_id=2001628

Datum 7 september 2010
Betreft Voortgang fusie nVWA

Geachte Voorzitter,

Op 8 september 2010 is een overleg gepland met uw Kamer over de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Mede namens de minister van VWS stuur ik u hierbij de laatste stand van zaken ten aanzien van de fusie van de Algemene Inspectiedienst (AID), Plantenziektenkundige Dienst (PD) en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tot de nVWA. Tevens informeer ik u over mijn voornemens ten aanzien van de nVWA-tarieven per 1 januari 2011.

FUSIE
Zoals bekend fuseren de drie organisaties AID, PD en VWA per 1 januari 2012 tot één nieuwe organisatie, de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit. Over de redenen en de wijze waarop deze fusie plaatsvindt, heb ik met uw Kamer gesproken in de algemene overleggen van 4 december 2008 en 25 juni 2009. In mijn brief van
13 november 2009 (TK 26991, nr. 274) heb ik u bericht over de voortgang van de fusie.

Voortgang fusie
De voorbereiding van de feitelijke fusie verloopt volgens plan. In bovengenoemde brief van 13 november 2009 heb ik melding gemaakt van het dynamische karakter van de fusie. In het Uitvoeringsplan Kaderbesluit (UPKB) is de divisiestructuur uitgewerkt. Het UPKB beschrijft de veranderaanpak, de inrichting en op hoofdlijnen de structuur en werkwijze van de nieuwe organisatie. Het is daarmee een operationele uitwerking van het Kaderbesluit en een tussenstap op weg naar de uiteindelijke nieuwe organisatie.
De nieuwe VWA heeft de taakstelling om per 1 januari 2012 de formatie te reduceren tot ten hoogste 2147 fte aan medewerkers in vaste dienst. De drie diensten gezamenlijk hadden voor het besluit tot de fusie samen 2678 fte (2008). Op dit moment (september 2010) is de bezetting 2342 fte in vaste dienst.

Tijdelijke baten-lastendienst
Conform de voorhangprocedure op grond van artikel 10 van de Comptabiliteitswet heb ik uw Kamer per brief van 9 december 2009 (TK 32 262, nr. 1) mijn voornemen kenbaar gemaakt tot instelling per 1 januari 2010 van de nieuwe VWA als tijdelijke baten-lastendienst. Bij brief van 17 februari 2010 heb ik de terzake door uw Kamer gestelde vragen beantwoord (TK 32 262, nr. 2). Als gevolg van de val van het kabinet Balkenende IV is dit onderwerp vervolgens door uw Kamer controversieel verklaard.
Inmiddels ben ik voornemens dit proces te vervolgen en de instelling van de nieuwe VWA als tijdelijke baten-lastendienst in te laten gaan op 1 januari 2011.

Huisvesting
In het laatstgehouden overleg met uw Kamer over de nVWA (op 25 juni 2009) is uitvoerig gesproken over de huisvesting. In vervolg daarop kan ik u mededelen dat het hoofdkantoor van de nieuwe VWA gevestigd wordt aan de Catharijnesingel 59 te Utrecht, op loopafstand van station Utrecht CS. In het voorjaar van 2011 wordt het kantoor geopend.
Bij de nieuwe VWA wordt 'Het Nieuwe Werken' ingevoerd. Met dit werkconcept hebben medewerkers de mogelijkheid het werk op andere locaties te verrichten dan alleen de standplaats. Naast de standplaats kan gebruik gemaakt worden van flexplekken op de servicekantoren en de steunpunten. Ook bestaat de mogelijkheid om de werkzaamheden thuis te verrichten. De invoering van 'Het Nieuwe Werken' heeft gevolgen voor de huisvesting van de nieuwe VWA. Het nieuwe hoofdkantoor in Utrecht zal kleiner worden dan voorzien. Daarentegen zullen 3 extra steunpunten worden ingericht en zal het kantoor in Echt (Limburg) groter worden dan voorzien. De extra steunpunten komen in de kop van Noord-Holland, in de regio's Friesland/Zuid-Groningen en Achterhoek/Twente. Het steunpunt-plus in Echt betekent voor het personeel in Limburg een verlichting van de gevolgen van de fusie.
Per saldo blijven de kosten van huisvesting en de daling daarvan als gevolg van de fusie gelijk.

Laboratoria
In meerdere debatten met uw Kamer is gesproken over de laboratoria van de nieuwe VWA. In mijn brief van 4 februari 2009 (TK 26991, nr. 244) heb ik u geschreven over de huisvesting van de laboratoria. Met betrekking tot de laboratoria voeder- en voedselveiligheid heb ik besloten dat naast de concentratie in Wageningen de nVWA daarbij nauw gaat samenwerken met het RIKILT. Zowel het voeder- en voedselveiligheidslaboratorium van de nieuwe VWA als het RIKILT wordt door deze samenwerking versterkt.

TARIEVEN
In mijn brief van 10 februari 2010 (TK 26991, nr. 278) heb ik u bericht over de geplande wijzigingen van de nVWA-tarieven per 1 juli 2010 en over de evaluatie van het planningskader. Als gevolg van de controversieelverklaring is de beoogde tariefverhoging niet doorgevoerd.
Zoals ik eerder heb aangegeven, is mijn beleid erop gericht tot kostendekkende tarieven te komen (TK 26 991, nrs. 158, 248, 257 en 277). Uw Kamer heeft daarmee ingestemd. Ik wil dan ook de eerder aangekondigde verhoging, aangevuld met de jaarlijkse indexering, per 1 januari 2011 laten ingaan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg