Socialistische Partij

Geen dwangarbeid, behoud minimumloon


07-09-2010 * Dinsdag heeft het steuncomite sociale strijd - waarin naast vakbonden en maatschappelijke organisaties ook de SP is vertegenwoordigd - actie gevoerd bij Albert Heijn voor het behoud van het minimumloon en tegen dwangarbeid. Het bedrijf werd opgeroepen niet mee te werken aan de zogeheten 'proef loondispensatie', die het mogelijk maakt uitkeringsgerechtigden te verplichten voor minder dan minimumloon te werken. Op 1 september is deze proef in Amsterdam van start gegaan.

Albert Heijn is een van de bedrijven die mogelijk door de gemeente verzocht zal worden aan deze mensonterende proef mee te doen. Maar het minimumloon is er niet voor niets: het is bedoeld om te voorkomen dat mensen in extreme armoede vervallen. Activisten van het steuncomité sociale strijd trokken daarom naar het hoofdkantoor van Ahold - het moederbedrijf van Albert Heijn - aan de Piet Heinkade. Een actievoerder gekleed in een dwangarbeidkostuum had zich vastgeketend aan een winkelwagen, om daarmee te symboliseren wat er gebeurt als Albert Heijn met de proef loondispensatie mee zou gaan doen.

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut bood een vertegenwoordiger van Ahold een brief aan. Zij benadrukte dat de SP er van uitgaat dat Albert Heijn - een bedrijf dat verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft - zal afzien van deelname aan de proef en niet zal morrelen aan het minimumloon. De woordvoeder antwoordde dat Albert Heijn een sociaal bedrijf is en het minimumloon een belangrijke verworvenheid, maar wilde geen harde toezeggingen doen. De SP zal daarom Albert Heijn de komende weken blijven bestoken met het verzoek om schriftelijk te garranderen dat iedereen die bij het bedrijf werkt ten minste het minimumloon krijgt uitbetaald.

Na de actie op de Piet Heinkade begaven de actievoerders zich naar een vestiging van Albert Heijn aan de Oostelijk Handelskade en deelden daar pamfletten uit aan de klanten van het bedrijf.